Čović o Izbornom zakonu: "Do kraja januara ćemo sve žavršiti, Schmidt ne treba reagovati"

12
Radiosarajevo.ba
Čović o Izbornom zakonu: "Do kraja januara ćemo sve žavršiti, Schmidt ne treba reagovati"

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uvjeren je kako s koalicijskim partnerima u državnoj vlasti do kraja januara može postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Smatra i kako zbog toga nema potrebe za intervencijom visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je i najavio takvu mogućnost.

Čović je u intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista ustvrdio kako postoji spremnost parlamentarne većine da pripremi novi izborni zakon te da ga do kraja januara pošalje u parlamentarnu proceduru, prenosi Hina.

"Imamo jasnu većinu u oba doma (Parlamenta BiH). Idemo na tome raditi intenzivno i mislim da ćemo do kraja januara sve završiti", izjavio je Čović, pojašnjavajući kako je ključ u dogovoru HDZ-a BiH i tri stranke koje čine bošnjačko-građanski blok unutar vladajuće koalicije.

Bosanac radio na novoj Appleovoj seriji sa slavnim Donom Cheadleom: Otkrio nam je detalje

Visoki predstavnik Schmidt je 19. decembra pozvao bosanskohercegovačke vlasti da brzo usvoje izmjene Izbornog zakona, poručujući da će, ukoliko to ne bude slučaj, koristiti svoje ovlasti i sam nametnuti potrebna rješenja.

Prijedlog tehničkih izmjena

Zastupnički dom Parlamenta BiH u petak je, na prijedlog opozicione Stranke demokratske akcije (SDA), usvojio prijedlog tehničkih izmjena Izbornog zakona s obrazloženjem kako će se time učvrstiti integritet izbornog procesa.

Izmjene se odnose uglavnom na uvođenje novih tehnologija pri glasanju i obradi rezultata, kao i na definiranje uloge Centralne izborne komisije (CIK) i lokalnih biračkih odbora.

Čović i Dodik se sastali u Banjoj Luci nakon otkazanog sastanaka s Trojkom!

Prijedlog SDA u Zastupničkom je domu dobio i podršku stranaka “Trojke”, no iz različitih razloga protiv su bili zastupnici iz HDZ BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Izmjene bi morao odobriti i Dom naroda BiH, a tamo HDZ BiH i SNSD imaju kontrolne pakete u klubovima Hrvata, odnosno Srba, pa je izvjesno kako će SDA-ove izmjene ostati bez potrebne konačne potvrde.

'Lažno predstavljanje'

Čović sada pojašnjava kako su za njegovu stranku neprihvatljive takve djelimične izmjene "jer se Izborni zakon mora poboljšati iz temelja, a prije svega riješiti problem legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, naročito kod izbora članova Predsjedništva BiH".

Dragan Čović nakon sastanka s liderima Trojke: Treba nam još jedan iskorak

"Nema veće ugroze integriteta izbornog procesa od ovog lažnog predstavljanja koje imamo danas u instituciji hrvatskog člana Predsjedništva BiH", kazao je Čović, aludirajući na način na koji je u državni vrh po četvrti put izabran Željko Komšić.

Donošenje takvih izmjena Izbornog zakona smatra najvažnijom zadaćom i bitnom pretpostavkom da Evropsko vijeće u martu naredne godine donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

"Ako mi unutar Federacije BiH nađemo kvalitetno rješenje za Izborni zakon, legitimno predstavljanje, ulogu CIK-a i tehničke promjene, sve smo riješili", zaključio je Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak