CIK odlučio: Žestoka kazna za "Mladićevog vojnika" koji se kandidovao na izborima u BiH

12
Radiosarajevo.ba
CIK odlučio: Žestoka kazna za "Mladićevog vojnika" koji se kandidovao na izborima u BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je, 27. septembra, na sjednici žestoko kaznila Vlade Sladoju, kandidata Partije demokratskog progresa (PDP) za načelnika opštine Kalinovik.

Sladoje je kažnjen sa sa 20.000 KM i radi se o jednoj od najvećih kazni koja je izrečena uoči ovogodišnjih lokalnih izbora.

A, Sladoje je kažnjen zbog govora mržnje, jer je objavio predizborni plakat u vojnoj uniformi i porukama pozivao "na mobilizaciju aludirajući na glasanje za lokalne izbore". CIK je odlično precizirao i što se Sladoje predstavljao kao "kandidat za Mladićevo", što je direktna asocijacija na raznog zločinca Ratka Mladića, koji je rođen u Božanovićima kod Kalinovika.

Inspekcija naredila: UNSA ima 10 dana da poništi i odluku o izboru rektora i konkurs

"Mobilizacija u toku, odziv odličan. 450 ubedljivo druga pozicija, idemo dalje. Za krst časni i slobodu Kalinovika. Mladićevo", skandalozna je bila njegova objava na Facebooku. Pored kazne Sladoji, u ovom slučaju, kažnjen je i PDP sa 3.000 KM. A, PDP mora platiti i dodatnih 8.000 KM, baš koliko i njihov kandidat Draško Stanivuković, aktuelni gradonačelnik Banje Luke (također 8.000 KM) jer je, cijeni CIK, zloupotrijebio funkciju gradonačelnika u izborne svrhe.

SDP je kažnjen s 10.000 KM zbog sličnog razloga. Kažnjen je i SNSD, zbog preuranjene kampanje i zloupotrebe djece u političke svrhe (8.000 KM), te s 5.000 KM zbog homofobnih izjava. 

Foto: Facebook: Plakat Vlade Sladoje

Inače, predizborna kampanja za lokalne izbore koji se održavaju u BiH počela je 6. septembra i trajat će mjesec dana - izbori se održavaju 6. oktobra, a sve o izborima možete pratiti OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak