Čampara suspendovao šefa kabineta na osnovu Interpolovih informacija

Radiosarajevo.ba
Čampara suspendovao šefa kabineta na osnovu Interpolovih informacija
Ministar Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Aljoša Čampara privremeno je suspendovao te pokrenuo disciplinski postupak protiv Hajradina Mekića, šefa kabineta ministra, a na osnovu informacija Interpola o Mekiću.

Preventivna suspenzija prema Članu 59. Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH trajat će do okončanja postupka, navodi se u saopćenju MUP-a FBiH.

S obzirom na povjerljivost informacija Interpolovih podataka dostavljenih FUP-u sredinom prošle sedmice, nakon čega je odmah uslijedila navedena suspenzija, detalje o razlozima nismo u mogućnosti navoditi. 

Iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova su demantovali pisanja medija o razlozima suspenzije, te su najavili tužbu za klevetu protiv medija koji su prenijeli dezinformacije.

U spornom članku kao razlog suspenzije navedena je „Mekićeva muljaža sa izdavanjem državljanstava stranim državljanima“, što nije tačna informacija, kao ni dovođenje Mekića u vezu sa sudskim procesom protiv Nasera Keljmendija, što su obične špekulacije i laži. 

Iz Federalnog MUP-a navode da je Mekić suspendovan na zahtjev ministra Čampare, a ne na zahtjev Interpola. Hajradin Mekić 2006. godine, u vrijeme mandata Mevludina Halilovića, zasnovao je radni odnos u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova na poslovima stručnog savjetnika, a u 2008. godini, u vrijeme mandata Muhidina Alića i Predraga Kurteša obavljao je dužnost šefa Kabineta ministra. Na toj poziciji ostao je sve do sredine prošle sedmice, kada je i suspendovan.   

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja razmjenjivati podatke sa Interpolom, ali radi zaštite interesa daljnje istrage ne možemo iznositi u javnost detalje istrage u ovom predmetu., navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak