Ćamil Duraković o novom skandalu u RS: Gdje su i šta rade tužitelji Tužilaštva Bosne i Hercegovine?

7
Radiosarajevo.ba
Ćamil Duraković o novom skandalu u RS: Gdje su i šta rade tužitelji Tužilaštva Bosne i Hercegovine?

Gdje su i šta rade tužitelji Tužilaštva Bosne i Hercegovine?, upitao je danas, 3. septembra, u saopćenju Ćamil Duraković, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS.

"Danas je promijenjen nastavni plan i program za historiju devetog razreda osnovnih škola u entitetu Republika Srpska po kojem je uvedena nova nastavna tema 'RS i Odbrambeno-otadžbinski rat'. U okviru nove teme, koja je sama po sebi jako diskutabilna, djeca će učiti o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću – ali ne kao o ratnim zločincima nego kao o ratnim herojima.

Također, pored osuđenih ratnih zločinaca, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, djecu će učiti i o uzrocima i posljedicama 'Odbrambeno-otadžbinskog rata', ali će preskočiti genocid, etničko čišćenje i čitav dijapazon zločina protiv čovječnosti koje su počinili pripadnici vojske RS o kojima će, kao o herojima, učiti djeca devetog razreda osnovnih škola u RS-u", navodi Duraković, pa zaključuje:

Nevrijeme zahvatilo Hercegovinu: Pogledajte kako je grad zabijelio ulice

"Istoj onoj RS koja grca u dugovima i u kojoj je sve manje djece koju će učiti o historiji koju nijedna civilizovana država svijeta nije - niti će ikada priznati, što se i dokazalo Rezolucijom o genocidu u Srebrenici.

Pitam, vrlo konkretno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine – šta radite i gdje ste dok zvanične institucije entiteta Republika Srpska otvoreno i javno kroz nastavni plan i program veličaju ratne zločince? Pitam, vrlo konkretno osobe koje su pisale ovaj nastavni plan i program da li znate da činite krivično djelo? Pitam zvanične vlasti države Bosne i Hercegovine, hoćete li dopustiti da nam ratni huškači indoktriniraju djecu u osnovnim školama? Hoćete li dopustiti da za genocid osuđeni Ratko Mladić bude idol budućih naraštaja, kao neko ko je oslobodio srpski narod u Srebrenici i osvetio se 'turskim dahijama'? Hoće li neko u ovoj državi početi raditi posao za koji je plaćen?"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak