Duraković o promjeni imena ulica u Srebrenici: 'Genocidnu politiku možemo zaustaviti samo mi'

12
M. F.
Duraković o promjeni imena ulica u Srebrenici: 'Genocidnu politiku možemo zaustaviti samo mi'
Foto: Privatni album / Ćamil Duraković

Promjenu naziva ulica u Srebrenici komentariše potpredsjednik bh. entiteta Rs i bivši načelnik općine Srebrenica, Ćamil Duraković.

Duraković je za portal Radiosarajevo.ba govori o postavljanju tabli sa novim nazivima ulica, ali i o načinu kako da se spriječi ponavljanje sličnih stvari u budućnosti.

"Mijenjanje naziva ulica nije nova vijest. Ovakva dešavanja su nešto što traje godinama i kulminiraju nekim određenim događajima, poput inicijatve u skupštini za izmjenu naziva ulica i trgova u Srebrenici i ta odluka je donesena ranije", kaže Duraković

EURO 2024 | Rumuni osvojili grupu E, Slovačka kao trećeplasirana izborila nokaut-fazu

EURO 2024 | Rumuni osvojili grupu E, Slovačka kao trećeplasirana izborila nokaut-fazu

"Sama tabla je postavljena na dan kada je Milorad Dodik dolazio u Srebrenicu. To je improvizovana tabla koja je postavljena kao određena poruka Dodiku i Vladi RS-a koja je dolazila. Mladen Grujičić i skupštinska većina su se htjeli dodvoriti onim koji su došli sa strane", vjeruje bivši naćelnik općine.

Duraković naglašava da će se sigurno u narednom periodu napraviti i prave table koje će označiti promjenu ulica. Trenutno se ne može učiniti ništa povodom tih stvari osim apelovati, ukazivati i upozoravati.

Puno bitnije od toga, smatra Duraković, je probuditi savjest onih koji mogu da mijenjaju prilike u Srebrenici.

"To su desetine hiljada Bošnjaka koje žive u Federaciji i širom svijeta, a mogu ostvariti svoje glasačko pravo u Srebrenici, a ne rade to. Zbog toga nemamo većinu i našeg načelnika i zato doživljavamo ovakve odluke, pa čak i inicijative o samoj izmjeni naziva općine Srebrenica u neko drugo ime", vjeruje Duraković.

Ćamil Duraković o sramotnoj odluci skupštine u Srebrenici: 'Legitimizacija počinjenog genocida'

Ćamil Duraković o sramotnoj odluci skupštine u Srebrenici: 'Legitimizacija počinjenog genocida'

Smatra da nema koristi "Mi možemo tome stati u kraj, mi ne trebamo apelovati da neko drugi stane u kraj politikama Milorada Dodika jer to niko neće da uradi. Bar 15 godina unazad Milorad Dodik svakodnevno ruši BiH, ne poštuje ustavno uređenje i provodi sve antiustavne aktivnosti. Vidimo da tome niko neće stati u kraj", navodi Duraković.

"Anti-ustavno je čak i donijeti jednonacionalnu odluku u skupštini općine Srebrenica da promijenite nazive ulica i trgova, a da Bošnjaci uopšte ne glasaju. Sjećam se perioda kada su Bošnjaci bili većina i kada bi Bošnjaci donijeli odluku jednonacionalno i kada bi Srbi odbornici napustili skupštinu. Odmah sutra bi došli svi predstavnici međunarodne zajednice, da se promijeni odluka i napravi zajednički konsenzus", prisjeća se Duraković.

Bošnjaci napustili sjednicu: Odbijen prijedlog da se odgodi promjena naziva ulica u Srebrenici

Bošnjaci napustili sjednicu: Odbijen prijedlog da se odgodi promjena naziva ulica u Srebrenici

"To su dvostruki aršini, ovdje je prepušteno divljačkoj, šizofrenoj, genocidnoj politici da čini šta hoće, a to čine i to će činiti sve dok mi se ne okupimo i na demokratski način dobijemo većinu koja će promijeniti ove odluke", naglašava Duraković.

On vjeruje da je masovni izlazak na izbore jedino rješenje trenutnih problema i sprječavanje budućih.

"Postoji rješenje problema, rješenje je da se svi Bošnjaci iz Srebrenice koji imaju pravo glasa prijave, glasaju, dobijemo apsolutnu većinu i načelnika i da ove odluke promijenimo pa da vidimo onda ko će ih poništiti", vjeruje Duraković.

"Srebrenica je pred samim krajem, a kraj je onog momenta kada Grujičić i njegova većina promijene i sam naziv općine Srebrenica. Tako će izbrisati posljednji trag koji simbolizira Srebrenicu. Ovo nije politika, ovo je jedna moralna borba. Nadam se da će naši građani ovaj put ozbiljno razumjeti posljedice ukoliko ponovno ostane na vlasti politika genocidna politika", apelovao je Ćamil Duraković, potpredsjednik bh. entiteta RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije