Ćamil Duraković o sramotnoj odluci skupštine u Srebrenici: 'Legitimizacija počinjenog genocida'

19
N. Žunić
Ćamil Duraković o sramotnoj odluci skupštine u Srebrenici: 'Legitimizacija počinjenog genocida'
Foto: Privatni album / Ćamil Duraković

Vladajuća većina u Opštini Srebrenica je danas, 15. aprila, donijela sramotnu odluku da se mijenjaju imena ulica u ovom gradu, gdje je počinjen genocid nad Bošnjacima 1995. godine. 

Kako je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio Alija Tabaković, predsjednik SDA Srebrenica, odbornici iz grupe 'Moja adresa Srebrenica' su napustili sjednicu, prije nego što je donesena ova istinski sramotna odluka. 

"Svi naši odbornici, osim Salke Tursunovića i Dželaludine Nukić, napustili su sjednicu nakon što je odbijen ovaj prijedlog. Ne želimo da dajemo legitimitet fašističkim odlukama jednonacionalne većine", rekao je Tabaković za naš portal.

Jasmin Emrić: "Zašto Žarko Laketa sada razoružava sve ovlaštene službenike i inspektore za strance?"

Jasmin Emrić: "Zašto Žarko Laketa sada razoružava sve ovlaštene službenike i inspektore za strance?"

Među promjenama koje je donijela vladajuća većina, koju predvodi SNSD zajedno s načelnikom Mladenom Grujičićem, ističe se ulica Reufa Selmanagića Crnog, za koju je osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić naredio skidanje table po ulasku u Srebrenicu, a prije izvršavanja genocida zbog kojeg je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, koja bi trebala promijeniti ime u Dubrovačka ulica.

Komentar na ovu sramnu odluku za portal Radiosarajevo.ba je dao Ćamil Duraković, bivši načelnik Općine Srebrenica i aktuelni potpredsjednik bh. entiteta RS. 

Bošnjaci napustili sjednicu: Odbijen prijedlog da se odgodi promjena naziva ulica u Srebrenici

Bošnjaci napustili sjednicu: Odbijen prijedlog da se odgodi promjena naziva ulica u Srebrenici

"Nažalost, da bi javnost bila upućenija, mi još od 2016. godine, dolaskom Mladena Grujičića na čelo općine Srebrenica trpimo jednu stalnu političku represiju koja ima za cilj da Bošnjake na neki načini prisili da život u Srebrenici osjete kao nemoguć.

To je niz odluka koje su uslijedile njegovim dolaskom, a sada je kulminiralo posljednjom fazom, gdje se na jedan sulud politički način želi doslovce poručiti Bošnjacima: 'Ovdje vlada srpska većina, ovo je srpski grad, bit će onako kako ta većina želi'.

To se pokazalo smjenom mene s mjesta predsjednika skupštine 2020. godine i izbacivanjem Bošnjaka, odbornika, iz vladajuće koalicije lokalne vlasti.

Nažalost, naš Salko Tursunović je podlegao tom pritisku i politici nakon što su ga Srbi predložili na tu poziciju i Srbi izglasali. Tu su skupštinu dobili da bude nekako legitimna, a onda je uslijedio niz nekih odluka, poput smjene Hamdije Fejzića s mjesta zamjenika načelnika Općine Srebrenica. Ova sumanuta politika ima cilj ne samo da uvrijedi Bošnjake, nego da promijeni historijski kurs. U mjestu genocida jednu od promjena koju ćemo pretrpiti, zbog brutalne i ultranacionalističke politike koju Grujučić provodi uz podršku lokalnog SDS-a, jeste da će ulica Reufa Selmanagića Crnog, poznata u svijetu po tome da je osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić naredio njeno skidanje po ulasku u Srebrenicu, dobiti novo ime.

Mislim da ovdje međunarodna zajednica ne razumije, ili ne želi da razumije, da je ovo jedan perfidan kontinuitet legitimiziranja onoga što je počinio Ratko Mladić, a to je da većina koja u miru, 29 godina poslije genocida u Srebrenici, vlada gradom i želi ratifikovati ono što je počinio ovaj osuđeni ratni zločinac. Ovo je jedna perfidna politika koja ima podršku institucija u Banjoj Luci i zvanične vlasti, jer niko ne reaguje na ovo ludilo koje se dešava u Srebrenici. Tu ne mislim samo na ovu, već na niz odluka koje su se desile u prethodnom periodu. Jedna od njih je davanje građevinske dozvole pravoslavnoj crvki da pravi objekat u sred bošnjačkog mjesta.

To je niz stvari - čovjek (Grujičić, op.a.) doslovno eliminiše Bošnjake kao konstitutivan narod i one koje su uglavnom smetnja njemu, koji ne žele biti podanici i ne žele slijepo slušati šta on želi provoditi u Srebrenici. Neka ovo danas bude poruka Bošnjacima koji imaju načina da ovo spriječe, a to je da vratimo Srebrenicu u ruke politika koje nisu politike negiranja genocida i u ruke većine koja nije ultranacionalistička i koja neće ovaj grad tretirati kao mjesto jednog naroda.

Vlast u Srebrenici danas mijenja naziv ulice partizanskog heroja. Ko je bio Reuf Selmanagić Crni

Vlast u Srebrenici danas mijenja naziv ulice partizanskog heroja. Ko je bio Reuf Selmanagić Crni

Neka prva odluka nove većine, koja neće biti većina koju danas imamo, bude stavljanje van snage ove današnje odluke i vraćanje ulica onako kako se desetinama godina zvale i koje nisu nikome smetale. Mijenjanje imena Trga bratstva i jedinstva u 'Trg Republike Srpske' nije ništa do provokacija i pokušaj da se izdominira politikom, i da se pokaže da je Srebrenica srpski grad, što nikada nije bila i nikada neće biti", poručio je Duraković. 

Kako dalje pojašnjava, postoje samo dvije institucije koje ovu odluku mogu staviti van snage. 

"Stavljanje van snage mogu uraditi samo Ministarstvo lokalne samouprave i samouprave RS i može uraditi visoki predstavnik. Kada je posljednji put pokušana promjena naziva ulica u Srebrenici, upravo je visoki predstavnik napravio pritisak na lokalnu skupštinu da se ova odluka stavi van snage.

Nažalost, ova većina to danas mijenja i samo postoje dvije instance koje to mogu promijeniti. Postoji još i mogućnost da, ako se izglasa nova većina na lokalnim izborima u oktobru, nove vlasti van snage stavi ovu sramotnu odluku", pojasnio je bivši načelnik Srebrenice. 

Za kraj, Duraković je pozvao Srebreničane iz napše zemlje i izvan Bosne i Hercegovine da reaguju na ovu odluku. 

Šta se dešava u Srebrenici: Na sjednici Skupštine  ponovo tačka o promjeni naziva ulica

Šta se dešava u Srebrenici: Na sjednici Skupštine ponovo tačka o promjeni naziva ulica

"Ovo treba biti pokazatelj Bošnjacima koji mogu promijeniti većinu, a nisu dosad jer misle da je to borba za nečiju poziciju ili posao. Ovo je politička i moralna borba da spriječimo ovakve stvari. Mi koji ovdje živimo to najbolje znamo. Često smo podložni kritikama 'Šta ste vi uradili?', a evo vidite s čim se mi borimo.

U periodu dok sam bio načelnik Općine Srebrenica, entitetske institucije nisu davale nikakvu podršku i čak su odluke stavljali van snage. Danas imamo načelnika koji ima apsolutnu podršku entitetskih institucija i oni to sinhronizovano i sistemski rade da Bošnjaka tu ne bude. To je njihova poruka.

Ovdje je borba dvije suprostavljene politike, za i protiv, te je riječ o onima koji žele da legitimizuju počinjeni genocid u Srebrenici i koji žele da daju imena ulicama onima koji su direktno učestvovali u genocidu. To su Goran Zekić, doktor Desimir i mnogi drugi. To su sve poznata lokalna lica. Ako to Srebreničani po svijetu i u BiH ne razumiju, onda smo mi problem, a ne oni koji žele da nas nema.

To je čista poruka, tu nema nikakve politike. Ovdje je stvar borbe koja ima za cilj opstanak Bošnjaka na ovom prostoru. Ukoliko mi ne dobijemo podršku, mi možemo samo da budemo nijemi posmatrači donošenja ove i sličnih odluka", kaže Ćamil Duraković za portal Radiosarajevo.ba. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije