Brojni problemi za turističku zajednicu u Neumu: Jedan od njih je nedostatak kvalitetne radne snage

3
Radiosarajevo.ba
Brojni problemi za turističku zajednicu u Neumu: Jedan od njih je nedostatak kvalitetne radne snage

Neumski hotelijeri zadovoljni su dosadašnjom sezonom, a od sredine srpnja očekuju stopostotnu popunjenost svojih kapaciteta.

"Hotelijeri u Neumu zadovoljni su i predsezonom i samim početkom sezone. Maj i juni su bili iznenađujuće dobri, dok je početak jula tradicionalno malo slabija popunjenost. Od sredine jula očekujemo stopostotnu popunjenost u svim hotelima, pa i u privatnom smještaju" rekao je u razgovoru za Fenu predsjednik Udruge hotelijera Općine Neum Branimir Butigan.

Tradicionalno se posljednjih godina geografska slika gostiju ustalila.

U Blagaju klanjana dženaza Adnanu Šemiću: Ukopan pored oca Asima

Što se tiče hotela i njihovih gostiju to je jedan miks iz zapadnih zemalja: Francuska, Njemačka, Austrija, Poljska, Slovenija, a ima i domaćih individualaca. U privatnom smještaju su to većinom domaći gosti, u kombinaciji sa našim ljudima iz dijaspore" kazao je Butigan.

Neum, kao i sve destinacije na Jadranu, ima probleme s radnom snagom.

Egzotična plaža u Neumu koja je postala pravi hit: 'Čisto more, privatnost i mir'

Plate su vrlo pristojne, sigurno više od plata u ostalim dijelovima BiH, ali situacija iz godine u godinu je sve teža i teža. Baza radnika su domaći Neumljani, a onda ih nadopunjavamo sezonskim radnicima, ako se mogu nazvati tako, jer je nama potrebna radna snaga u razdoblju od sedam do deset mjeseci.

Po nekim hotelima se pojavljuje i strana radna snaga, ali u manjem broju koji nije značajan. Hoće li to biti pravac u kojemu ćemo ići u budućnosti? Svi su izgledi da hoće, ali nadamo se da da ćemo s domaćeg tržišta privući radnike adekvatnim uslovima" ističe predsjednik neumske Udruge hotelijera.

Od uvođenja eura kao službene valute cijene u susjednoj Hrvatskoj za dio gostiju postale su previsoke, a neumski turistički djelatnici ističu kako su u Neumu cijene u odnosu na prošlu godinu neznatno porasle, ali su i dalje više nego konkurentne u odnosu na slične destinacije u Hrvatskoj.

Fizički obračun na bh. primorju: Konobari u Neumu pretukli mladića

"Neum je sigurno u srcu sezone 40 do 50 posto jeftiniji, npr. od Makarske rivijere i sličnih destinacija, da ne spominjemo Split i Dubrovnik. Što se tiče ugostiteljskog sadržaja u Neumu, sigurno je da je došlo do nekog poskupljenja, ali je moralo doći zbog poskupljenja namirnica. Opet je to dosta jeftinije u Hrvatskoj te bih se usudio reći da što je tamo u eurima, ovdje je u markama" istaknuo je Butigan.

U zadnje vrijeme svjedoci smo da se lokalno stanovništvo u popularnim turističkim destinacijama širom Europe buni i prosvjeduje protiv masovnog turizma. U jedinom bh. gradu na moru za sada nema takvih reakcija.

"Ovdje situacija nije takva, nije došlo do toga. Svi ovdje živimo za i od sezone, neko direktno, a neko indirektno. Nema pobuna protiv turizma, velika gužva u Neumu nije vremenski duga, ta dva mjeseca se izdrže, a van toga se radi o turistima koji dolaze s autobusima koji posjećuju i ostale destinacije tako da se ne stvaraju pretjerane gužve po plažama niti opterećavaju neumsku infrastrukturu" zaključio je predsjednik Udruge hotelijera Općine Neum Branimir Butigan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak