Boračka udruženja iz Trnova stala uz Berila: "Ovo je nepravda, on je uzor koji je izložen torturi"

13
Radiosarajevo.ba
Boračka udruženja iz Trnova stala uz Berila: "Ovo je nepravda, on je uzor koji je izložen torturi"

Koordinacija boračkih udruženja Općine Trnovo uputila je danas, 7. augusta, saopćenje za javnost u kojem su dali otvorenu podršku uhapšenom načelniku Općine Trnova Ibri Berilu.

Ibro Berilo je, podsjetimo, uhapšen u sklopu akcije "Incitat", a zajedno s njim su uhapšeni i Adis Mulaosmanović, Edina Džigal te Nađa Milišić. Operacija "Incitat" ima za cilj razotkrivanje i suzbijanje sistemske korupcije i zloupotreba u sektoru gradnje i pranja novca.

Saopćenje boračkih udruženja objavljujemo u cijelosti:

Otvorena izložba "Odrazi" autorice Sanje Gašić Berberović

"Ova naša podrška je ujedno i obraćanje Koordinacije boračkih udruženja Općine Trnovo za nepravdu koju želite nametnuti našem poštovanom načelniku.

Ibro Berilo, koji može biti uzor svim drugima koji obnašaju ovu poziciju, po svim osnovama izložen je torturi, koju sprovode oni koji zbog svoje pohlepe ne biraju sredstva i način da mu naude. Veoma niskim udarcima pokušavaju ukaljati ime po dobroti nadaleko poznatog prvog čovjeka Općine Trnovo.

Zaboravili ste da je Ibro Berilo svaki put od 2012. godine legalno izabran sa najvećim postotkom glasova u Kantonu Sarajevo, a i šire, i da iza njega stoje njegovi Trnovljaci, članovi svih boračkih udruženja. I on sam je član ove populacije, kao jedini preživjeli od trojice braće. Dva su brata šehida, a on je svojim neprocjenjivim doprinosom nastavio borbu za dobrobit općine u kojoj je rođen i u kojoj živi. Svaki stanovnik naše ugledne i ponosne općine osjeća se tužno gledajući i slušajući laži, koje kruže putem medija ovih dana. Bolno je slušati neuke novinarčiće, dok pod palicom stranačkih nalogodavaca, koji su se nameračili na Bjelašnicu, iznose laži i izmišljotine.

Kako će Ibro Berilo biti tretiran nakon hapšenja?

Mi vrlo dobro znamo šta i koliko naš načelnik posjeduje od imovine, a on to nije krio i javno je iznosio, za razliku od onih koji nemaju ništa, a basnaslovna bogatstva na suprugama i bliskim članovima.

Ali mi se ne bavimo time, niti nas zanimaju drugi. On je naš uzor, domaćin koji vrijedno radi i ostvaruje dodatni dohodak za sebe i svoju porodicu. Ovo je poruka onima koji pokušavaju da bace ljagu na njega, da mi vrlo dobro znamo ko nas vodi godinama i tako će biti i ubuduće i nikada niko neće uspjeti crv sumnje da ubaci u ovu našu zajednicu. 

Svi vi koji iznosite laži, prođite kroz bilo koji predio naše općine i kada vidite kako izgleda svaki njen djelić, znajte da je to djelo najuglednijeg načelnika. Pa i onima što pišu i prepisuju jedni od drugih, šaljemo poruku da naš načelnik jeste mijenjao stranke, ali uvijek je bio na čelu one koja je najviše obećavala za Trnovo, a mi njega bespogovorno slijedimo. Njegova vodilja je uvijek bila i ostala Trnovo i njen narod, a on naš vođa koga ćemo mi podržavati sve dok god on to bude htio. Uvaženi načelniče, hvala ti što postojiš i što nas vodiš ovim putem kojim uz Vas koračamo smjelo, pošteno i ponosno i naša budućnost u vezi je s tvojim imenom.

 Stoga, Bosna se branila na Igmanu, a mi ćemo tebe, poštovani naš načelniče, braniti na Bjelašnici, od onih koji su se nameračili da te istisnu u stranu, služeći se najprljavijim sredstvima i političkim igrama. Oni se bore tako, a mi ćemo uz tebe kako smo i naučili, pošteno pravdom i istinom. Svi oni koji su iznijeli laži i neisitne, bit će kažnjeni i mi nećemo odustati od pravde ma koliko trajalo, a oni koji sanjaju da haraju Bjelašnicom i tvojim Trnovom, grdno su se prevarili. S tobom i uz tebe uvijek tvoji Trnovljaci",

Inače, saopćenje su potpisali Koordinacija boračkih udruženja Općine Trnovo, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Općine Trnovo (Sifa Dreca), Udruženje RVI Općine Trnovo (Redžo Kolar), Udruženje JOB "Unija Veterana" Općine Trnovo (Zakir Imamović), Udruženje PL Općine Trnovo (Seid Katana), Udruženje 1. Bošnjačka BB (Osman Dedić), te Udruženje boraca Stanice javne bezbjednosti Veterani policije Trnovo (Omer Mehanija).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak