Bećirović: Negiranje jezika jednako je negiranju naroda

Radiosarajevo.ba
Bećirović: Negiranje jezika jednako je negiranju naroda

Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred Socijaldemokratske partije, oglasio se saopćenjem povodom nastavka političke retorike negiranja bosanskoga jezika.

Bećirović navodi da je tražio da izabrani zvaničnici u našoj državi ozbiljno preduzmu konkretne poteze u vezi s „antiustavnim i skandaloznim negiranjem bosanskoga jezika“, no da nije bilo ozbiljnog poteza u vezi s ovim pitanjem. Kandidat za člana Predsjedništva BiH se pita da li uopće shvatamo opasnost od negiranja bosanskog jezika.

„Demokratske snage u državi Bosni i Hercegovini i regionu nikada se ne smiju umoriti od borbe protiv svih nosilaca i koncepata isključivosti, diskriminacije, segregacije, nepravde i ugrožavanja elementarnih individualnih i kolektivnih ljudskih prava i sloboda“, navodi se u saopćenju.

Navodi se i da je članom II. Ustava BiH utvrđeno da će se prava i slobode predviđene Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda direktno primjenjivati u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine, te im je dat prioritet nad ostalim domaćim pozitivno-pravnim propisima.

„Vladajući krugovi iz bh. entiteta RS morali bi voditi računa o tome da je negiranje bosanskoga jezika od entitetske vlade RS-a protupravno i krajnje nedemokratsko, jer ni ta vlada ni bilo ko drugi nemaju pravo da odlučuju o osnovnim slobodama i pravima građana Bosne i Hercegovine. Niko u Bosni i Hercegovini, a uvjeren sam ni u naučnom svijetu uopće, ne bi se upuštao u to da raspravlja i polemizira s nepozvanim entitetskim političarima koji se upuštaju u neprihvatljiv i prljav posao da presuđuju čak i o tome da li postoji i kako se zove jezik jednog historijski apsolutno verificiranog naroda koji tim jezikom govori više od hiljadu godina, a njime piše više od osam stoljeća i na kojem je taj narod stvorio i svijetu u nasljeđe ostavio ogromno duhovno i literarno blago“, navodi Bećirović.

Navodi i da međunarodna zajednica nema pravo da šuti pred ovakvom politikom.

„Prije svakog govora o nekom jeziku treba reći da temeljnu odrednicu jednog naroda, dakle ono što ga određuje i po čemu se on raspoznaje i odlikuje, i čime se dotični narod ponosi, jeste svakako njegov jezik“, navodi se.

Bećirović poručuje i da je bilo pokušaj da se jezik bosanski zauvijek izbriše, no da negatori bosanskoga jezika i države Bosne i Hercegovine nisu uspjeli i da su doživjeli historijski poraz.

„Suvereno je pravo svakog naroda da svoj jezik naziva svojim historijskim imenom, koje je njemu razumljivo i blisko i koje za njega ima faktičku historijsku vjerodostojnost. Najnovije ideološki dizajnirane priče o bosanskom jeziku samo se uklapaju u taj dugovjeki nacionalistički mozaik besprizornog negiranja svih oblika bosanskohercegovačke posebnosti pod krinkom tzv. nauke. Negiranje jezika jednako je negiranju naroda i njegova ukupnog duhovnog i kulturnog naslijeđa oblikovanog na maternjem jeziku; negiranje bosanskog jezika jest negiranje prava na život državi Bosni i Hercegovini, prava na nacionalno dostojanstvo, prava na mirniju budućnost“, navodi se u saopćenju.

Napominje da za bh. građane koji govore bosanskim jezikom nije prihvatljivo da bilo ko od izabranih predstavnika na bilo kojem nivou i u bilo kojoj instituciji pravi kompromis oko imena bosanskoga jezika i pokušajima da ga se zamijeni nekim neustavnim terminima koji su izmišljeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak