Hajrić poručio Crnatku i Ivaniću: Bosanski jezik je ravnopravan

A. D.
Hajrić poručio Crnatku i Ivaniću: Bosanski jezik je ravnopravan
Privatni album / Mirza Hajrić
Ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić reagirao je na saopćenja člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i ministra vanjskih poslova Igora Crnatka o negaciji bosanskog jezika.
Naime, Ambasada BiH u Canberri saopćila je da je ovog vikenda, prvi put u historiji, započela nastava na  bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, Australija
 
Jučer su uslijedile reakcije Ivanića i Crnatka.

"Za odvijanje nastave na bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, u Australiji, ne postoji nikakva saglasnost Predsjedništva BiH, rečeno je u kabinetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića.

"Sve aktivnosti ambasadora i drugog diplomatskog osoblja BiH koje se odnose na oblast obrazovanja, poput odvijanja nastave na bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, u Australiji, mogu se isključivo smatrati privatnim aktivnostima fizičkih lica koje nemaju nikakvu podršku, ni saglasnost nadležnih institucija", saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

"Nerado komuniciram putem sredstava informisanja sa nadležnim iz institucija BiH, ali me ovaj puta na to primorala reakcija ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka. Na žalost, nije prvi put da ministar Crnadak, reaguje bez prethodnog upoznavanja sa činjenicama i informacijama, koje sam, kada je riječ o ovom procesu, posljednjih devet mjeseci dostavljao ministarstvu kojim rukovodi", kazao je Hajrić u reakciji za Radiosarajevo.ba.

On dalje ističe da "ministar Crnadak ne zna da su srpski i hrvatski jezik ranije priznati u australskoj državi Novi Južni Vels kao jezici na kojima se održava nastava za djecu naših građana porijeklom iz BiH".

"Bosanski jezik, sve do ove sedmice, nije bio ravnopravan sa druga dva službena jezika naše zemlje i inicijativom o kojoj je obaviještena naša javnost, ta je nepravda ispravljena. Bosanski jezik u Novom Južnom Velsu sada ima ravnopravan status sa srpskim i hrvatskim jezikom, baš kako je to previđeno Ustavom. Kao ambasador Bosne i Hercegovine i intelektualac sa novinarskom diplomom kojem jezik mnogo znači, zauzeo bih se na isti način i da se srpski ili hrvatski jezik stave u ravnopravan položaj sa bosanskim", naveo je Hajrić.

Podsjetio je člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i ministra inostranih poslova BiH Igora Crnadka "da su se svečanom izjavom prilikom preuzimanja funkcija koje sada obavljaju, obavezali na poštovanje Ustava BiH, koji, između ostalih sloboda i prava, garantuje svim licima nediskriminaciju po pitanju jezika, kao što je nema ni po pitanju „pola, rase, boje, vjere, političkog i drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, imovine, rođenja...“ pa tako i bosanski jezik, koji u Ustavu ne stoji pod znacima navoda".

"Što se tiče „nepostojanja saglasnosti Predsjedništva BiH niti drugih institucija BiH za odvijanje nastave na bosanskom jeziku u školama u Novom Južnom Velsu“ ona ne postoji ni za odvijanje nastave na srpskom i hrvatskom jeziku. O tim pitanjima odluku donose australske vlasti koje takvu promociju kulturnog i obrazovnog naslijeđa snažno podržavaju i finansiraju. To, zmeđu ostalog, Australiju čini najuspješnijom multietničkom državom danas u svijetu", kazao je Hajrić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije