Mrda: Bosanski jezik i nacija ne postoje, a Ramiz Salkić je zlonamjeran

Radiosarajevo.ba
Mrda: Bosanski jezik i nacija ne postoje, a Ramiz Salkić je zlonamjeran
Foto: Srpskainfo / Danijela Mrda

Za Srpskainfo je govorila predsjednica Odbora Narodne skupštine RS za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Danijela Mrda. Rekla je da su poznati višegodišnji pokušaji politizacije pitanja bosanskog jezika u nastavnom planu i programu u Republici Srpskoj, što je prema njoj neprihvatljivo. Mrda je izjavila da ne postoji naučno uporište za bosanski jezik, kao ni za bosansku naciju.

Komentirajući poruke koje je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić poslao iz Banja Luke, s druge konferencije o bosanskom jeziku, Mrda kaže da je to samo geografska odrednica na osnovu koje bošnjački političari pokušavaju, kroz politički pritisak i uz podršku određenih zapadnih ambasada u BiH, da plasiraju kao potrebu njihovog naroda da imaju pravo na vlastiti jezik.

"Sve do promjene Ustava, do čega, naravno, neće doći, ustavom je zagarantirano pravo da se u RS govore jezici konstitutivnih naroda. Ako su Bošnjaci konstitutivan narod, jezik može da bude samo jezik bošnjačkog naroda, kao što su jezici srpskog i hrvatskog naroda. Sve druge izjave kojima se koristi gospodin Salkić ja ću zaista smatrati politički zlonamjernim, tendencioznim i bez ikakvog valjanog naučnog uporišta" rekla je Mrda za Srpskainfo.  

Osvrćući se na Salkićeve izjave da je u Srpskoj prisutan aparthejd, Mrda mu je poručila da se pozabavi srpskom djecom koja pohađaju nastavu u FBiH, tvrdeći da trpe „aparthejd“.

Salkić je izjavio: “Nadživjeli smo mnoge vlasti u prošlosti koje su negirale bosanski jezik, naše ime i sveukupni identitet. Nadživjet ćemo i ovu vlast koja provodi aparthejd u obrazovanju”. Također je pozvao vlast u Srpskoj da odustane od „necivilizacijskih“ postupaka i da omogući da se koristi naziv bosanski jezik, a pozvao je i nadležne u BiH, ali i OHR, da reaguju u ovom slučaju.

Konferenciju pod nazivom „Jezik, sloboda, tradicija – Društveno-politička stvarnost bosanskoga jezika u južnoslavenskoj jezičkoj zajednici“ organizirao je Kabinet potpredsjednika RS u saradnji s Institutom za jezik Univerziteta u Sarajevu i Bosanskom medijskom grupom. Više o ovoj temi pročitajte na sljedećem linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije