Američka firma traži da Milorad Dodik zaustavi namještanje poslova Krajišniku

Radiosarajevo.ba
Američka firma traži da Milorad Dodik zaustavi namještanje poslova Krajišniku

Kompanija „Podesta group LLC“ iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) tvrdi da se na tenderima preduzeća u Republici Srpskoj favorizuje firma „Sarajevoinvest“ u vlasništvu porodice osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika, o čemu su uputili pismo srpskom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, predsjednici RS Željki Cvijanović, premijeru RS Radovanu Viškoviću

Pismo nezadovoljne američke firme otišlo je i na adrese ministarstava energetike i rudarstva i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, te „Elektroprivrede RS“ i „Šuma RS“.

U Obavještenju o uočenim nepravilnostima sa prijedlogom za preduzimanje aktivnosti, koje je ova američka kompanija uputila pomenutim osobama i institucijama, navodi se da su u toku poslovanja uočili veoma značajne napravilnosti i nezakonitosti, piše Capital.

„Najprije želimo da vam skrenemo pažnju na nepravilnosti koje se odvijaju u praktičnoj primjeni Zakona o javnim nabavkama BiH. Primjetne su veoma izražene pojave nelojalne konkurencije i favorizovanja pojedinih „povlaštenih“ ponuđača, a na te pojave je izostala neophodna rekacija nosilaca vlasti na svim nivoima. Najeklatantniji primjer favorizovanja „povlaštenih“ ponuđača je dodjela ugovora konkurentskoj firmi „Sarajevoinvest“ u visini od 500.000 KM od strane „Elektrokrajine“, bez provođenja postupka javne konkurencije, a što se dogodilo krajem 2018. godine (nabavka impregnisanih TT stubova) i o čemu su svi relevantni činioci upoznati, a nikakve reakcije nije bilo, iako se radi o nezakonitosti koja predstavlja krivično djelo“, naveli su iz Podesta Group-e.

Dodali su da su izraženi primjeri da se u toku postupka javne nabavke mijenjaju tehnički uslovi i karakteristike tražene robe, kako bi se pogodovalo „Sarajevoinvestu“, a ugovorni organ traži i dobija robu slabijeg kvaliteta ispod standarda koji su traženi prvobitno. Kao primjer naveli su nabavku impregnisanih TT stubova u „Elektro-Hercegovini“ za 2019. godinu.

Takođe, istakli su primjer nabavke stubova kod „Elektrokrajine“, a kada je ugovor dodijeljen najpovoljnijem ponuđaču, ali je nakon žalbe „Sarajevoinvesta“ Kancelarija za razmatranje žalbi, suprotno prethodno zauzetoj praksi, prihvatila žalbu „Sarajevoinvesta“ i potvrdu koju je u prethodnim postupcima proglasila nepravilnom u konkretnom postupku prihvatila kao validnu?!?

„S tim u vezi podnesene su i krivične prijave protiv odgovornih lica u „Sarajevoinvestu“ i u komisiji, ali je reakcija nadležnih organa izostala. Također, u drugim slučajevima u kojima ugovorni organ ne bi dodijelio ugovor ponuđaču „Sarajevoinvest“, uvijek bi uslijedila žalba koja rezultira, bez izuzetka, ili poništenjem postupka ili dodjelom ugovora „Sarajevoinvestu“. Iz tog razloga, opravdano sumnjamo u pristrasnost komisije u korist „Sarajevoinvesta““, istaknuto je.

„Sarajevoinvest“ je, prema podacima iz privrednog registra, firma u vlasništvu porodice Momčila Krajišnika.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak