Stanovnici Stanara se guše: Enormna zagađenost zraka

Radiosarajevo.ba
Stanovnici Stanara se guše: Enormna zagađenost zraka
Foto: ETF Stanari / Termoelektrana Stanari

U Stanarima postoje alarmantne satne vrijednosti štetnih čestica prašine u zraku - pokazali su nezavisna mjerenja kvaliteta zraka, navodi se u izvještaju organizacije CEE Bankwatch koji je urađen u saradnji sa Centrom za životnu sredinu.

Štetne čestice dolaze iz neposredne blizine rudnika i termoelektrane, navedeno je u izvještaju.

Najveća koncentracija prašine u Stanarima u jednom satu, izmjerena je 17. jula ove godine. Iznosila je 828 mikrograma po kubnom metru. Dozvoljena prosječna vrijednost u toku jednog dana je 50 mikrograma po kubnom metru, a najviša 100 mikrograma po kubnom metru, istaknuto je u izvještaju.

"Prema mnogim studijama, kratkotrajni uticaj prašine na ljudski organizam je jednako zabrinjavajući kao i dugotrajni. Česti skokovi emisije prašine iz tog razloga, mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju po zdravlje stanovništva Stanara, čak i kad izuzmemo njen hemijski sastav. Pravilnik o graničnim vrijednostima kvaliteta vazduha u Republici Srpskoj ne tretira granične vrijednosti prašine u jednom satu, već samo prosječne dnevne vrijednosti. Nažalost, lokalno stanovništvo itekako osjeti uticaj tih čestica na svom zdravlju, a simptomi su iritacija i infekcije respiratornih organa", kazala je Majda Ibraković, asistentica na programu Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu.

Iz Centra tvrde da je mjerenje izvršeno u ljetnom periodu u kući jednog mještanina Stanara. On je ukazao na to da se svaki dan bori sa gomilom prašine i bukom koja dolazi iz rudnika.

"Ponekad, pogotovo kad je vjetrovito, prašina se osjeti u vazduhu i primjetna je na autima i drugim predmetima. Trenutno samo jedan kamion s vodom kruži oko rudnika, ali tokom vrućih ljetnih dana to nije ni blizu dovoljno", istakao je sagovornik, koji je želio ostati anoniman.

Direktiva Evropske unije o kvalitetu vazduha zahtijeva kontinuirano praćenje kvaliteta zraka u najbližem naselju pored velikih industrija u svrhu zaštite zdravlja i životne sredine. Ovaj sistem praćenja trebao bi imati javno dostupne podatke u stvarnom vremenu kako bi se stanovništvo moglo blagovremeno informisati i poduzeti zaštitne mjere u vrijeme visokog zagađenja, poručili su iz Centra za životnu sredinu.

“Građani primjećuju i osjećaju pogoršanje ekoloških uslova u Stanarima, ali uprkos sve većoj zabrinutosti, nadležni ne poduzimaju ništa kako bi osigurali kontinuirano nadgledanje zagađivača, a kamoli radili na poboljšanju postojećeg stanja. Nedopustivo je da vlasti uopšte ne razmatraju sistem kontrole kvalitete vazduha u blizini ove termoelektrane i rudnika, a to bi trebao biti prioritet", naglasio je Davor Pehchevski, koordinator kampanje o zagađenju vazduha za Balkan u CEE Bankwatch organizaciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije