Istraživanje / Zagađenje zraka uzrokuje mentalne bolesti?

22. 08. 2019. u 09:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 12

Novo istraživanje je pokazalo da zagađenje zraka uzrokuje i neurološke bolesti kao što su depresija i bipolarni poremećaj, navodi National Geographic.

Naučnici u Sjedinjenim Američkim Državama smatraju da znatno zagađenje zraka povećava za 27 posto broj oboljelih od bipolarnog poremećaja i za šest posto broj oboljelih od depresije.

Autor studije je profesor na Univerzitetu Čikago, genetičar Andrey Rzhetsky. Ukazao je da istraživanje ne potvrđuje definitivno da ovaj problem uzrokuje mentalna oboljenja, ali da vjerovatno povećava rizik oboljenja.

Sličnim istraživanjima provedenim u Londonu, Kini i Južnoj Koreji došlo se do sličnog zaključka, a to je da vjerovatno postoji povezanost između zagađenja zraka i mentalnih bolesti.

Rzhetsky je naveo da je u mjestima u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje postoji znatno zagađanje, povećan broj oboljelih od neuroloških bolesti.

Istraživači su uporedili rezultate studija provedenih u Sjedinjenim Američkim Državama i Danskoj.

U Sjedinjenim Američkim Državama su analizirani podaci 11 miliona ljudi o metnalnim poremećajima - bipolarni poremećaj, depresija, poremećaj ličnosti i šizofrenija. Razmatrani su podaci o epilepsiji i Parkinsonovoj bolesti.

Zatim su analizirali podatke o kvaliteti zraka, vode i zemljišta. Uporedili su ove podatke sa onima o mentalnim oboljenjima. Najviše je bilo poklapanja podataka o zagađenju zraka sa onima o bipolarnom poremećaju.

Američki istraživači su sarađivali sa kolegama iz Danske po ovom pitanju. U ovoj evropskoj zemlji se analizira koliko su osobe bile izložene zagađenju zraka u djetinjstvu. Ali, rezultati istraživanja su bili vrlo slični. Pokazalo se da je izloženost zagađenju zraka povezano sa višim stopama bipolarnog poremećaja i depresijom.

"Ova istraživanja idu u prilog prethodnim studijama, a to je da vjerovatno postoji povezanost između zagađenja zraka i mentalnih poremećaja", ukazao je epidemiolog sa londonskog King's Collegea Ioannis Bakolis.

National Geographic je naglasio da su ovakva istraživanja najčešće provođena nad psima i glodarima. Jedno takvo je rađeno i 2002. godine kada se proučavao učinak zagađenja na pse lutalice. Kod njih je uočeno oštećenje pluća, nosa i mozga.

"Ono što se dešava u mozgu, asocira na upalu. Simptomi ukazuju da je to nešto poput depresije - kada se govori o psima", rekao je Rzhetsky.

Istraživanje provedeno u Pekingu je pokazalo da udisanje prljavog zraka utiče na mozak ljudi, a posljedica toga su i lošiji rezultati na matematičkim testovima.

Autor ove studije Xin Zhang navodi da zagađenje zraka šteti bijeloj masi u mozgu.

U Ujedinjenom Kraljevstvu naučnici trenutno analiziraju kako zagađenje zraka utiče na 250 djece. Djeca nose ruksake na kojima se nalazi uređaj koji registruje potrebne podatke. Vlast tvrdi da će im ovo istraživanja pomoći u poboljšanju javnog zdravlja, navodi National Geographic.

NEMA KOMENTARA