Aleksandra Pandurević: BiH prijeti egzodus 400 hiljada Srba u Srbiju

Anadolija
Ne može doći do blokade implementacije rezultata općih izbora u Bosni i Hercegovini, ustvrdila je u intervjuu za Anadoliju Aleksandra Pandurević, prva zamjenica predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Svi koji tvrde da može doći do blokade implementacije rezultata općih izbora u Bosni i Hercegovini očito nisu pročitali Izborni zakon BiH. Oni će biti implementirani, a vlast će biti konstituirana", navela je Pandurević.

Kaže kako ne vjeruje da do izmjene i dopune Izbornog zakona BiH može doći do izbora, prije svega što su i dalje dijametralno suprotni stavovi i HDZ-a BiH i SDA.

"Sasvim je jasno da je minimum ispod koga HDZ BiH ne ide jeste pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH, odnosno izborne jedinice što s druge strane ni jedna politička partija sa sjedištem u Sarajevu neće prihvatiti. Što se tiče nas kao SDS-a, odnosno Saveza za promjene, mi smo spremni prihvatiti samo ona rješenja koje dogovore politički faktori u FBiH i koja ne nanose štetu srpskom narodu, RS-u, Srbima koji žive u FBiH", poručila je Pandurević, koja je inače predsjedavajuća Kluba SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH. 

Smatra da hrvatski, srpski i bošnjački narod prvenstveno ugrožavaju njihovi lideri.

"Činjenica je da imamo ogroman odliv hrvatskog stanovništva iz BiH u posljednje četiri godine zato što su mnogi ljudi imali domovnice i putovnice. I kako je Hrvatska ušla u EU otišli su trbuhom za kruhom. Da im se obezbijedi posao nije prepreka bio Izborni zakon BiH. Sasvim sigurno ni Ustav BiH. Ovdje se ustvari skreće pažnja s ključnih problema i pitanja. Pa HDZ BiH je u vlasti tolike godine. Zašto sve to nije riješeno? Ne možete kriviti nekog drugog", smatra Pandurević.

Naglašava da je jako čudi da Ustavni sud BiH već nije prihvatio zahtjev grupe zastupnika u Predstavničkom domu PSBiH za privremenom mjerom, kako izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH ne bi stupile na snagu 1. februara.

"To očito govori o političkom uticaju na Ustavni sud BiH. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je rekao - ma ništa od toga. Kako on zna da nema ništa od toga? Sasvim je sigurno da će zbog povećanja akciza na gorivo do poskupljenja doći. Pazite, svi su, ne samo ovi koji prodaju naftu i naftne derivate iskoristili ovo povećanje akciza. Već su trgovci iskoristili to, pa je došlo do povećanja cijena u prodavnicama zato što će doći do poskupljenja goriva. Sasvim je sigurno da će život biti mnogo skuplji, jer svako poskupljenje goriva za sobom vuče lančano poskupljenje roba i usluga. To dovodi do poskupljenja svih prehrambenih artikala, svega gdje se koriste goriva, a koriste se svuda. Tako da poskupljenja života su neminovna", poručuje Pandurević. 

U BiH ne radimo na borbi protiv kriminala i korupcije, tvrdi Pandurević, zato što ni međunarodna zajednica to ne želi.

"Svi smo mi ovdje bili svjedoci, posebno u Parlamentarnoj skupštini BiH, koliko je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije EU u BiH, lobirao za akcize kada je bio u pitanju interes Europske banke za obnovu i razvoj. Da je Wigemark pokazao 10 posto te volje da natjera domaće političare da se uhvatimo u koštac s borbom protiv kriminala i korupcije, da recimo donesemo zakon o ispitivanju porijekla imovine, mi bismo sada imali mnogo bolju situaciju. Ja se plašim da međunarodnoj zajednici ovdje odgovara da na političkoj sceni imaju korumiprane lidere, jer onda mnogo lakše izlaze na kraj s njima. Jer, znate nije naš interes procesuirati nekoga da biste ga strpali u zatvor, interes je držati u fioci dosijee takvog političara i onda on izlazi u susret vašim političkim zahtjevima. To se koristi i u pravosuđu koje je pod političkim utjecajem ", smatra Pandurević.

Ne smatra da je trenutno "po srijedi blokada kada je u pitanju evropski put BiH".

"Članstvo u EU nije samo stvar htjenja BiH, nego i EU. Vidite koliko je EU imala različite aršine prema različitim državama koje su ulazile u EU. Pa, ušla je Hrvatska s onakvom diskriminacijom prema Srbima, s uzurpacijom srpske imovine, stanova. Da to BiH radi onda bi to bio uslov svih uslova. Najviši srpski interes je da se ubrza put BiH ka EU", navela je Pandurević.

Jer, kaže, treba se sjetiti kakav je problem BiH imala s adaptacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) kada je Hrvatska ušla u EU.

"Pa šta će nam se tek desiti ako Srbija uđe prije BiH. I Crna Gora s kojom nemamo tu vrstu trgovinske razmjene, ali imamo sa Srbijom. To će za nas značiti novi ekonomski udar, a da ne kažemo da će značiti egzodus do 400 hiljada Srba sa ovog područja u Srbiju jer će tamo sa pasošima EU ići i tražiti posao da žive dostojanstveno kao ljudi. Kao Srpkinja ne želim da nam se ponovi 1914. godina kada su Srbi sa jedne i druge strane Drine išli u dvije različite vojske, udarali jedni na druge", poručila je Aleksandra Pandurević, prva zamjenica predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak