PSBiH / Pandurević: Skandalozno da Izetbegović već zna odluku Ustavnog suda o akcizama

19. 01. 2018. u 16:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević smatra da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kontrolira Ustavni sud BiH i utječe na donošenje odluka u toj instituciji.

Objasnila je da je do ove ocjene došla nakon Izetbegovićeve izjave o tome kakva će biti odluka Ustavnog suda BiH u vezi s apelacijom na set zakona o akcizama.

"Skandalozno je da član Predsjedništva BiH direktno prizna da unaprijed zna kakva će biti odluka Ustavnog suda BiH", rekla je Pandurević za Srnu.

Ona kaže da bi Izetbegović, kao bivši poslanik, trebalo da zna da parlament usvaja zakone na tri jezika i da ti zakoni moraju da budu u identičnom tekstu.

"Ne znam kako on može da objasni da smo mi na tri jezika usvojili zakone u dvije različite verzije. Koji to Ustavni sud može reći da je to u skladu sa ustavno-pravnim sistemom", upitala je Pandurevićeva.

Ona ističe da je Izetbegović direktno priznao da kontrolira i utječe na Ustavni sud BiH i da zna kakve će biti njegove odluke.

"Ako je nešto i uspio, onda je to da je dio bošnjačkih političara okrenuo protiv Ustavnog suda BiH. Na tome mu hvala u ime Republike Srpske", rekla je Pandurevićeva.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas u Zenici da očekuje da će Ustavni sud BiH odbiti apelaciju grupe poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u vezi sa setom zakona o akcizama.

Komentarajući činjenicu da je Ustavni sud BiH primio ovu apelaciju, Izetbegović je ocijenio da od toga "nema ništa".

Apelacijom grupe poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, osim zahtjeva za obaranje seta zakona, nalazi i zahtjev za privremenu suspenziju tih zakonskih rješenja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA