Afere u BiH: 'Jedan dan si budućnost stranke, sutra te FUP uhapsi jer si zapošljavao preko veze'

2
Radiosarajevo.ba
Afere u BiH: 'Jedan dan si budućnost stranke, sutra te FUP uhapsi jer si zapošljavao preko veze'

Kako je ranije saopćeno, jučer, 10. jula, uhapšeni članovi Uprave Terminala Federacije BiH, Slaven Zeljko i Hermedin Zornić prenoćili su u prostorijama FUP-a, te će danas, 10. jula, izaći pred nadležnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo koji će odrediti njihovu dalju sudbinu, odnosno odrediti pritvor ili branjenje sa slobode.

Da jedan visokopozicionirani član HDZ-a bude uhapšen zbog sumnji na ilegalna zapošljavanja i 'muljažu' sa javnim nabavkama je zaista rijetkost, pa valja proći kroz karijerni uspon Slavena Zeljke i kroz sve za što je on trenutno osumnjičen, piše Hercegovina.info.

Savjetničke pozicije bez radnog iskustva

Zeljko je mladi kadar HDZ BiH, rođen 1988. godine. Magistrirao diplomatiju i međunarodne političke odnose, jedan od osnivača Hrvatskog studentskog politološkog foruma, te najmlađi predsjednik Mladeži HDZ BiH. Svoju karijeru započinje 2014. u mandatu današnjeg dopredsjedavajućeg Skupštine HNŽ, a tadašnjeg predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta FBiH, Tomislava Martinovića.

Vaskovića isprovocirala Dodikova političarka: Narod na rubu beznađa, a na njoj torbica od 2.620 $

Martinović je Zeljku zaposlio na mjesto savjetnika bez dana radnog staža, sa jedinom referencom da je bio predsjednik stranačke mladeži.

Martinovića 2015. godine na poziciji mijenja Lidija Bradara koja Zeljku ostavlja na mjestu savjetnika, uprkos činjenici da je ovaj tada imao tek 11 mjeseci radnog staža. Bradara ga je preuzela i januaru 2015. godine iako ni tada nije imao potrebnih pet godina radnog iskustva za posao, pisao je CIN. Tu se našao u društvu još jednog HDZ uhljeba, Šimuna Hercega, Nevenkovog nećaka.

HDZ o prijedlogu za rotaciju gradonačelnika Mostara: Ne dolazi u obzir!

Plata preko 6.000 KM

Bio je jedan od osmero Bradarinih savjetnika, a prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo prosječna mjesečna primanja savjetnika tada su iznosila od 2.100 do 2.600 KM.

Stranka je za Zeljku imala velike planove, pa je nakon otkrića Centra za istraživačko novinarstvo Zeljku brže-bolje prebacila u Upravni odbor Terminala FBiH. Od decembra 2018., vrši dužnost člana Uprave u poduzeću 'Operator – Terminali Federacije'. Plata za tu poziciju, prema informacijama portala Raport, viša je od 6.000 KM mjesečno.

Odluku o njegovom izboru na ovu dužnost donijela je tadašnja Vlada Federacije BiH na preporuku bivšeg federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.

Zeljko tada nije prošao konkursnu proceduru za ovu poziciju jer je privremeno imenovan na godinu dana. Puni mandat i on i drugi uhapšeni Zornić dobili su 2020. godine, a na poziciji su ostali sve do hapšenja do kojeg je došlo 9. jula 2024. godine.

Kako i zašto su im mandati produženi uprkos katastrofalnim rezultatima rada i negativnom mišljenju Federalne revizije, treba pitati one koji su ih na te pozicije i postavili, te skrivali i štitili njihov loš rad.

Zeljko: Da nije bilo izbornih malverzacija HDZ bi imao dva mandata više

U aprilu 2024. Vlada FBiH donijela je Odluku o davanju prethodne saglasnosti Nadzornom odboru Gospodarskog društva ''Operator - Terminali Federacije'' d.o.o. Sarajevo za imenovanje Hermedina Zornića za v.d. predsjednika Uprave, te Slavena Zeljke za v.d. člana Uprave ovog poduzeća, do okončanja konkursne procedure, a najduže na vremensko razdoblje do 12 mjeseci. Prije tog dana je prethodna saglasnost za razrješenje članova ove uprave radi isteka mandata.

Stranka je za Zeljku imala velike planove. Nakon funkcije predsjednika mladeži, 2019. godine napredovao je na mjesto predsjednika Gradskog odbora HDZ-a u Mostaru i postao je potpredsjednik Kantonalnog odbora Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), a bio je i član Predsjedništva stranke. Na općim izborima 2022. godine bio je nositelj liste stranke za Skupštinu HNK gdje je dobio 6.518 glasova.

Dobro igra košarku i priča engleski jezik

Iz doba kandidature Slavena Zeljke za Skupštinu HNŽ pamti se jedan komičan videospot u trajanju od osam minuta u kojem ga kolege i prijatelji hvale kako dobro igra košarku, te mu dobro ide engleski jezik. Spot naslovljen "Odlučnost i opredijeljenost za stvaranje promjena za budućnost – naš je program!“ pregledan je oko 6.000 puta, a komentari su nažalost isključeni.

"Slaven iako mlad, godinama unazad u svim segmentima društva gdje sudjeluje stvara pozitivne vrijednosti i potiče druge da budu bolji", uvodi nas u spot narator frfljava glasa. Zeljkin školski kolega svjedoči jednoj za HDZ-ovce očito nevjerovatnoj vještini, poznavanju engleskog jezika.

"Razgovor sa predstavnicima unverziteta iz Austrije i Njemačke, gdje su imali neke razgovore sa predstavnicima studenata Univerziteta (U Mostaru) gdje je Slaven aposlutno tečno na engleskom jeziku istovremeno pričao sa predstavnicima studenata iz Austrije i Njemačke, a također na hrvatskom jeziku bez ikakvih zastajkivanja sa predstavnicima studenata SUM-a" govori ovaj oduševljeni školski kolega.

Ko je Marin Vukoja, jedini kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH iz Federacije BiH?

Spot ide dalje, narator nastavlja hvaliti Zeljkine sposobnosti pa kaže: "Razvijajući se kao mladi intelektualac, promišlja i djeluje unutar posebno zahtjevnog okruženja kao član Uprave Terminala Federacije gdje se ističe menadžerskim pristupom i povezivanjem ključnih elemenata."

Zatim ga hvali i dr. Marko Markić iz kompanije Oil AC Mostar koji za njega govori kako je donio revoluciju u terminale.

"Terminali FBiH i to moram istaći koji nisu spominjani u javnom prostoru, u poslovnim krugovima u bilo kakvom kontekstu a pogotovo u jednom ovako bitnom kontekstu, sve do dolaska Slavena Zeljke u upravne strukture poduzeća", govori Markić o Zeljki.

U videu se Zeljki pripisuje i veliki dio zasluga za potpisivanje Mostarskog sporazuma 2020. godine, kada su dogovorom HDZ i SDA pod pritiskom međunarodne zajednice otključani izbori u Mostaru. Zeljko je bio jedan od svjedoka potpisivanja sporazuma kojega su parafirali Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

"Fokusiran na problem, jako obrazovan, izuzetno ambiciozan, spreman staviti se na raspolaganje..." riječi su kojima Zeljku opisuje gradonačelnik Mostara i blizak suradnik, Mario Kordić i dodaje kako "za neki veći cilj stavlja na raspolaganje sebe u potpunosti, bez sujete i bez ljubomore."

SDA: Trojka i HDZ protuzakonito želi staviti pod kontrolu FTV - 'nije po zakonu, ali nama se žuri'

Spot završava kako samo HDZ predizborni spot i može završiti, Zeljkinim klečanjem u Međugorju i izjavom školskog kolege kako je Slaven Zeljko ima izražen osjećaj za druge i zna jako dobro saslušati ljude. Zbog toga je vjerovatno i osumnjičen da je zapošljavao ljude u Terminalima FBiH bez konkursa.

A za šta je to osumnjičen Slaven Zeljko?

U najkraćim crtama, Zeljko i Hermedin Zornić, njegov kolega iz uprave Terminala FBiH, član SDA sumnjiče se za nezakonito zapošljavanje najmanje 15 osoba u poduzeće Operator-Terminali Federacije.

Zornić i Zeljko se terete da su u javno poduzeće zapošljavali bez raspisivanja javnog konkursa, te mimo svih procedura. Većina zaposlenih nisu ispunjavali uslove za radna mjesta na koja su raspoređeni. Federalni revizori pročešljali su ovo poduzeće 2022. godine, te mu nakon provedene revizije dali negativnu ocjenu.

U svom izvještaju, federalni revizori ustanovili su da je vrijednost stalnih sredstava kojima raspolaže ovo javno poduzeće značajno umanjena od knjigovodstvene vrijednosti. Revizori nisu mogli potvrditi da je knjigovodstvena vrijednost stalnih sredstava koja je navedena u iznosu od 33.458.451 KM uopće realna.

Dodatno, utvrđeno je i kršenje Zakona o javnim nabavkama kod pojedinih konkursa za neke od terminala. OTF je, konstatirali su revizori, u 2022. godini proveo proceduru zapošljavanja za 15 novih zaposlenika. I to bez provođenja javnog oglašavanja, što je suprotno Zakonom o radu i Uredbi o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH, otkrio je tada portal Fokus.

Ambasada SAD: HDZ BiH uporno pomaže Rusiji

Revizori su konstatirali i da su u u 2022. godini ukupno planirane nabavke roba, usluga i radova iznosile 13.526.150 KM, a da je na kraju zaključeno ugovora ukupne vrijednosti 23.835.699 KM.

Terminali su od Federalne vlade dobili na korištenje prostor u Sarajevu, u Ulici Kralja Tvrtka br. 1, ali nisu od Vlade dobili dozvolu da ga dalje izdaju. Ipak su to učinili i dali ga u podzakup jednom drugom privatnom poduzeću.

Nabavki goriva u 2022. godini nije bilo. OTF od 2014. godine, tj. od stupanja na snagu Zakona o naftnim derivatima u FBiH, nije uspostavilo rezerve naftnih derivata, zbog čega je i osnovano. Od ukupnog kapaciteta naftnih terminala u Živinicama, Sarajevu, Mostaru i Bihaću koji iznosi 189.127 kubnih metara, iskorišteno je tek 5.900 kubnih metara i to u Živinicama, potvrdila je 2022. revizija.

Posebna priča je poslovanje NTF-a na čelu sa Josipom Tomićem koji je ranije odbio saradnju sa revizorima, odnosno dostavljanje dokumentacije o čemu je ranije pisao Fokus. Kako je objavljeno u tekstu iz 2022., predsjednik Uprave NTF-a Ploče Josip Tomić zabranio je djelovanje revizorima, a pozvao je hrvatske policajce na lice mjesta kada su došli federalni. NTF Ploče je u sastavu OTF-a, koji je u 100-postotnom vlasništvu Vlade FBiH.

Kako uhljebljava HDZ

Zeljkina biografija ne razlikuje se puno od ostalih biografija ambicioznih i podobnih mladih stranačkih kadrova. U kontekstu HDZ BiH, vidljiv je uzorak prema kojem se predsjednicima i istaknutim članovima stranačke mladeži crtaju, prilagođavaju i namještaju konkursi za željena radna mjesta

Čović: Dobio sam prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je pripremila Trojka. Nećemo to razmatrati

Sličan slučaj nedavno je razotkrio portal Hercegovina.info, kada je donio vijest kako je predsjednica gradske mladeži HDZ Mostar Doris Čuljak uprkos manjku iskustva, kompetencija, sa završrenim studijem ekologije i turizma dobila posao savjetnice u Federalnom ministarstvu prometa. Čuljak je primljena na mjesto državnog službenika u Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH dok je još bila aktivna kao predsjednica mladeži HDZ BiH Mostar,  što se izravno kosi sa zakonskim propisima.

Nisu Zeljko i Čuljak jedini, stranka kojoj pripadaju za čitavo ovo vrijeme dok je na vlasti razvila je mehanizme kojima na dobro plaćene i odgovorne pozicije bez problema dovodi one koji su joj lojalni i korisni, i one koji imaju jake porodične veze. Oni koji imaju znanja, kompetencije i potrebne vještine ostavljeni su pred izborom, ići u inostranstvo ostvariti se ili se priključiti Komunističkoj partiji, pardon Borgu, pardon HDZ-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak