Čović: Dobio sam prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je pripremila Trojka. Nećemo to razmatrati

15
Fena, Radiosarajevo.ba
Čović: Dobio sam prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je pripremila Trojka. Nećemo to razmatrati
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović izjavio je danas, 26. aprila, da će se na dnevnom redu sljedeće radne sjednice Vijeća ministara BiH vjerojatno naći prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koji priprema ministar pravde BiH Davor Bunoza (HDZ).

Čović je kazao kako je dobio na uvid prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je pripremila Trojka, ali da se "neće razmatrati taj prijedlog nego onaj koji je već u proceduri".

"To je jedno od onih rješenja koje ste već imali priliku čuti kroz medije, gdje imate tehničke izmjene, gdje imate Centralnu izbornu komisiju, gdje imate Predsjedništvo BiH, i vidjet ćemo u kojoj mjeri ćemo to moći usvojiti na Vijeću ministara", izjavio je Čović na marginama Mostar Security Foruma.

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

On je podsjetio da je na posljednjem sastanku partnera na državnoj razni vlasti dogovoreno da se u roku od 15 dana u Parlamentu pokušaju usvojiti izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se nadomjestile odluke koje je nametnuo visoki predstavnik:

"U tom pravcu moći ćemo ići ako zadržimo pažnju na izbornom zakonodavstvu i potrebi da pokušamo ono što svi želimo: domaćim snagama donositi rješenja, a jedno od ključnih je izborno zakonodavstvo."

No, danas je zastupnik Naše stranke (koja uz Narod i pravdu i SDP čini Trojku), u državnom Parlamentu Predrag Kojović, komentirajući izborni zakon i prijedlog domaćih političara koji se trebao izraditi do danas, kazao kako imamo zakon koji je jako dobar i teško da ćemo napraviti bolji od ovoga što je visoki predstavnik svojim izmjenama uradio:

"Ako je cilj političkih sastanaka da se CIK iz jedne političke garniture da u ruke drugoj, mi kao Naša stranka to sigurno nećemo podržati. Nas zanima profesionalni CIK, apolitični, a ne da se sa svakom parlamentarnom većinom formira novi CIK, koji će biti obojen bojama te partije."

Kompletnu poruku Predraga Kojovića možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije