Bošnjaci povlače pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Dodikov Izborni zakon RS

5
L. M.
Bošnjaci povlače pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Dodikov Izborni zakon RS
Foto: Ringier / NSRS

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenut će pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na usvojeni Izborni zakon RS.

Ovo je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio delegat Adil Osmanović, a o vetu Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda odlučivat će Ustavni sud RS.

"Dobili smo sve potrebne akte od Narodne skupštine RS. Održat ćemo sjednicu našeg kluba, a najvjerovatnije će Klub Bošnjaka pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, kada je u pitanju Izborni zakon, zato što nije u skladu sa Ustavom BiH i nije u skladu sa Izbornim zakonom koji je na nivou BiH", rekao je Osmanović.

Travnjak stadiona Rođeni posut kiselinom iz drona, predsjednik Veleža: "Policija je sve vidjela"

Travnjak stadiona Rođeni posut kiselinom iz drona, predsjednik Veleža: "Policija je sve vidjela"

Osim Izbornog zakona RS, Bošnjaci u Vijeću naroda bi mogli pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa i na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, kao i Zakon o imunitetu RS.

Podsjetimo, Narodna skupština RS usvojila je Izborni zakon RS, koji predviđa da se na teritoriji ovog entiteta neće primjenjivati odredbe državnog izbornog zakona koje se odnose na izbore za funkcije i pozicije u RS.

Za izborni zakon glasao je 51 zastupnik, 11 ih je bilo protiv, a četiri suzdržana. 

Zakon, između ostalog, predviđa da sljedeći lokalni izbori na teritoriji RS budu organizovani i održani po entitetskom zakonu. Po ovom zakonu, ulogu Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u organizaciji budućih izbora u RS preuzima Izborna komisija RS.

Novina je i način izbora delegata u Dom naroda BiH iz Republike Srpske, zaštita izbornog prava, a predviđeno je da će tu zaštitu pružati Vrhovni sud RS-a.

Izborni zakon RS je entitetska vlast predvođena Miloradom Dodikom najavila odmah nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene važećeg Izbornog zakona BiH. Schmidt je izmjene zakona nametnuo zbog nemogućnosti postizanja dogovora u Parlamentarnoj skupštini BiH u vezi sa usvajanjem izmjena zakona koje bi trebalo da doprinesu jačanju izbornog integriteta.
 

Adil Osmanović
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Adil Osmanović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije