Ambasada Francuske reagovala na posljednje odluke NSRS: Poslali poruku bh. političarima

2
Radiosarajevo.ba
Ambasada Francuske reagovala na posljednje odluke NSRS: Poslali poruku bh. političarima
Foto: Facebook / Ambasada Francuske u Sarajevu

Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini reagovala je na posljednje poteze Narodne skupštine RS.

"Francuska je zabrinuta zbog zakonskih mjera koje je Narodna skupština RS usvojila 19. aprila, a posebno nacrta izbornog zakona RS, koji predstavljaju napad na ustavni poredak i jedinstvo Bosne i Hercegovine, funkcionalnost njenih centralnih institucija i u suprotnosti su sa evropskim putem zemlje", kažu u saopćenju.

Navode da će Francuska, kao svjedok Dejtonsko-pariškog sporazuma, i dalje čvrsto podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

"Ona poziva vlasti RS da okončaju ove inicijative. Francuska poziva entitet RS da takodjer povuče svoj nacrt zakona o stranim agentima, koji je u suprotnosti sa očuvanjem okruženja povoljnog za civilno društvo, medije i slobodu izražavanja.

Francuska poziva sve bosanskohercegovačke političke snage da se ujedine i vrate na put reformi neophodnih za ostvarenje perspektive pristupanja Bosne i Hercegovine u cjelini. Otvaranje pristupnih pregovora o kojima je odlučilo Vijeće EU prošlog mjeseca predstavlja jasan signal u korist evropske budućnosti zemlje, za dobrobit svih njenih građana", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije