SDA: Trojka i HDZ protuzakonito želi staviti pod kontrolu FTV - 'nije po zakonu, ali nama se žuri'

3
Radiosarajevo.ba
SDA: Trojka i HDZ protuzakonito želi staviti pod kontrolu FTV - 'nije po zakonu, ali nama se žuri'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Predsjedništvo SDA

Stranka demokratske akcije saopćila je u ponedjeljak, 1. jula, da raspisivanjem konkursa kojim, kršeći zakon, žele imenovati Upravni odbor Federalne televizije, Trojka i HDZ pokušavaju pravnim nasiljem staviti pod kontrolu televiziju koja je dio javnog servisa Bosne i Hercegovine.

"Po poznatoj SDP-ovoj mantri - 'nije po zakonu, ali nama se žuri', aktuelna vlast želi instalirati svoje poslušnike u upravljačku i uredničku strukturu FTV-a.

Slično su učinili i u ranijem periodu u kojem su bili vlast, kada su upravljačku i uredničku strukturu FTV-činili mahom SDP-ovi kadrovi. Istina je da se ta struktura nije u značajnijoj mjeri mijenjala posljednjih godina, pa najmanje pravo na nezadovoljstvo radom i uredničkom politikom ove medijske kuće ima SDP", stoji u saopćenju.

Prepoznajete li ženu s fotografije? Policija moli građane za pomoć

Prepoznajete li ženu s fotografije? Policija moli građane za pomoć

Međutim, dodaju iz SDA, očigledno je da je potrebno zadovoljiti i apetite NIP-a i Naše stranke, a naročito HDZ-a, pa je stoga mimo zakona raspisan konkurs za izbor četiri člana Upravnog odbora. Na taj način se krši zakonska odredba o imenovanju po jednog člana Upravnog odbora svake godine.

"Udar na FTV već ranije je najavio predsjednik NIP-a Elmedin Konaković, zaprijetivši da će stanje i problemi finansiranja javnih medijskih servisa, FTV-a i BHRT-a, biti riješeni tek kada budu instalirani kadrovi 'koji rade onako kako politike Trojke od njih traže'", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da SDA ima mnogo razloga da bude nezadovoljna uređivačkim politikama brojnih medija, ali ostaje čvrsto opredijeljena za princip da javni medijski servisi moraju biti u službi građana koji ih i finansiraju, a ne u službi vlasti ili bilo koje političke stranke.

Stoga će se SDA pravnim sredstvima, apelacijom ovlaštenog predlagača prema Ustavnom sudu FBiH, suprotstaviti namjerama Trojke i HDZ-a da stave pod kontrolu FTV", saopćeno je iz Stranka demokratske akcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije