Životna priča Hakimija: Od teških trenutaka do Svjetskog prvenstva

0
Radiosarajevo.ba
Životna priča Hakimija: Od teških trenutaka do Svjetskog prvenstva

Achraf Hakimi rođen je u Španiji i od malih nogu prepoznat je kao perspektivna zvijezda fudbala, a u utorak je nastupio na Svjetskom prvenstvu u Kataru, gdje je napravio historijski uspjeh za Maroko.

Nakon što su Maroko i Španija igrali 120 minuta bez golova u utakmici osmine finala Svjetskog prvenstva 2022., desni bek Paris Saint-Germaina pozvan je da izvede jedanaesterac, udarac koji bi mogao prekrojiti fudbalsku historiju Maroka.

Najveće čudo Svjetskog prvenstva u Kataru je Maroko koji su pobjedom nad Španijom nakon boljeg izvođenja penala plasirali se u četvrtfinale Mundijala, što im je najbolji rezultat u historiji.

Oluja u Srbiji: Ženu s djetetom (2) spašavali iz zaglavljenog automobila

Prvo ime reprezentacije Maroka: Hvala Vahidu Halilhodžiću!

Heroj njihove pobjede je Achraf Hakimi (24), momak koji je "panenkom" šokirao golmana Unaija Simona. Desni bek PSŽ-a tako je napravio posljednji dodir sa loptom na ovom meču, a sebe stavio u centar pažnje.

Za Hakimija rođenog u Madridu, put do vrha bio je dug i trnovit. U dresu Reala učio je prve fudbalske korake, a odrastanje za momka porijeklom iz Maroka na ulicama Madrida nije bilo lako.

/ Anketa

Koja od ovih osam ekipa će postati novi prvak svijeta na SP u Kataru?

Hakimi je odrastao u skromnom domaćinstvu u madridskom industrijskom predgrađu Getafe. Svakodnevno putovanje do akademije Real Madrida Castilla izložilo ga je mnogo višem životnom standardu, ali on i dalje opisuje svoje djetinjstvo kao sretno s nekim teškim trenucima.

Hrvatskog igrača zbunilo pitanje slovenskog novinara: 'Ništa nisam razumio, može li na engleskom'

"Moja majka je bila čistačica, a otac ulični prodavač", rekao je Hakimi u španskom TV programu El Chiringuito. "Dali su svoje živote za mene. Moj brat je ostao uskraćen za mnoge stvari kako bih ja mogao da uspijem”, rekao je Achraf.

U tinejdžerskim godinama Hakimi je počeo igrati sjajne nastupe u UEFA omladinskoj ligi, što je doprinijelo njegovoj slavi. U to doba primjetili su ga iz Kraljevske marokanske fudbalske federacije.

Prihvatio je poziv selekcije Maroka do 17 godina, igrao je za reprezentaciju u uzrastu do 20 godina, a u seniorskom timu već je upisao 58 nastupa.

Ovo samo može nogomet: Pogledajte reakciju marokanskog komentatora nakon senzacije u Kataru

"Moja kultura je marokanska. Kod kuće smo pričali i jeli marokanski, a ja sam musliman. Iskreno, nisam morao toliko da razmišljam o tome", rekao je Hakimi u intervjuu za magazin L'Equipe.

"Gledao sam utakmice Maroka sa svojim ocem koji mi je uvijek pričao o legendarnim igračima iz prošlosti.", izjavio je Achraf.

U 2017. godini, dok je bio spreman da se probije u seniorski fudbal, Real Madrid je bio usred historijske serije u UEFA Ligi prvaka u kojoj će osvojiti tri uzastopne titule kontinenta.

Ostalo je još osam utakmica na SP u Kataru: Ovo je raspored do kraja Mundijala

Pod nadzorom Zinedina Zidana upisao je devet nastupa u La Ligi i postigao dva gola, što mu je bilo dovoljno da se izbori za reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu 2018.

Turnir u Rusiji bio je frustrirajuće iskustvo za Hakimija i Atlas lavove. Uprkos tome što su nadigrali Španiju, Portugal i Iran, ekipa je eliminisana u grupnoj fazi.

Hakimi je bio spreman napraviti veliki skok u karijeri i učvrstiti startnu ulogu u Real Madridu. Na njegovo razočaranje, klub ga je poslao na dvogodišnju pozajmicu u Borusiju Dortmund. Motiviran da dokaže da je dovoljno dobar, Hakimi je osvojio Bundesligu, postigao je 12 golova i pružio 17 asistencija u 73 meča u dvije sezone.

Nova drama na Svjetskom prvenstvu u Kataru: Maroko izbacio Španiju i plasirao se među osam najboljih

Real Madrid je i dalje odbijao da pozove njegove usluge.

Konstantno odbijanje ga je podstaklo da ode u Italiju, te se 2020. godine pridruži klubu Inter iz Milana, u kojem je bio sastavni dio ekipe Antonija Kontea.

Konačno, 2021. godine, nakon dugog puta kroz nevolje, Hakimi je konačno prepoznat po svom talentu kada je napravio blockbuster prelazak u francuskog šampiona PSŽ-a u potezu vrijednom otprilike 83 miliona dolara.

Fudbaleri Maroka izbacili Španiju sa Svjetskog prvenstva pa pali na sedždu

Možda zvuči neobično reći da je 24-godišnjak pravi vođa reprezentacije, ali Hakimijeva redovno odlična igra bila je jedna od rijetkih konstanti koje su navijači Maroka mogli zadržati u posljednje tri godine.

Njegova nepogrešiva sposobnost da pojača kada ga tim zatreba postala je norma za marokanske navijače. Zato niko nije bio iznenađen kada ga je u utorak uveče video kako izvodi ključni penal protiv Španije.

Zato će se na njega još jednom osloniti da podigne svoju igru i pomogne Maroku da se plasiraju u polufinale Svjetskog prvenstva, prenosi Al Jazeera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak