Na današnji dan prije 40 godina: Trijumf Sarajeva u derbiju protiv Partizana

0
Radiosarajevo.ba
Na današnji dan prije 40 godina: Trijumf Sarajeva u derbiju protiv Partizana

Fudbaleri Sarajeva sjajno su započeli sezonu 1982-83, nakon burnog ljeta koje je obilježio debakl reprezentacije Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu u Španiji. Kao jedan od krivaca za neuspjeh na Mundijalu označen je Safet Sušić pa je kapitenu Sarajeva uskraćeno tada uobičajeno izdavanje dozvole reprezentativcima za odlazak u inostranstvo već sa navršenih 27 godina.

Stoga je legendarni "Pape" neplanirano ostao jednu polusezonu duže u bordo dresu i već u 1. kolu pokazao koliko znači Sarajevu. Ekipa koju je s klupe predvodio Srboljub Markušević deklasirala je na Marakani vicešampiona Crvenu zvezdu (4:1), što je bio sjajan uvod u još jedan derbi s drugim beogradskim članom velike četvorke – Partizanom.

Na današnji dan prije 40 godina – 22. augusta 1982. – na odlično popunjen stadion Koševo, pred 25.000 gledalaca istrčali su fudbaleri Sarajeva i Partizana. Bio je drugi duel ova dva kluba u kratkom periodu, nakon što su početkom maja – u posljednjem kolu sezone 1981-82 – Partizan i Sarajevo remizirali (0:0) na stadionu JNA, što je klubu s Koševa donijelo četvrto mjesto i plasman u Kup UEFA.

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Na današnji dan, prije 20 godina, Željezničar je odigrao utakmicu sa slavnim Newcastle Unitedom

Derbi na Koševu protekao je u otvorenoj igri. Bilo je mnogo šansi, no mreže su mirovale sve do 66. minuta. Tada je Predrag Pašić pobjegao Ljubomiru Radanoviću, koji ga je obario u šesnaestercu, a penal je u vodstvo Sarajeva pretvorio Faruk Hadžibegić (1:0). Svega 11 minuta kasnije Nikica Klinčarski je preciznim udarcem s vrha šesnaesterca iznenadio Slobodana Janjuša i izjednačio rezultat (1:1).

Novo vodstvo Sarajevu donio je ponovo Hadžibegić u 82. minutu nakon duge akcije u kojoj su igrači Partizana reklamirali ofsajd poziciju Pašića. Dok su se igrači Sarajeva radovali pogotku za vodstvo 2:1, trener Markušević žestoko je kritikovao legendarnog "Paju" optuživši ga da je u začetku napada bio previše nonšalantan pred golom Radeta Zalada.

Svega nekoliko minuta kasnije Pašić je pokazao svoje umijeće, sjajno je centrirao rezervisti Husrefu Musemiću koji je glavom pogodio za konačnih 3:1 i veliku pobjedu Sarajeva. "Bordo klub" je tako sezonu počeo s dvije pobjede protiv beogradskih vječitih rivala, no kako je vrijeme odmicalo klub s Koševa je gubio dah igrajući na tri fronta, ostavši na polusezoni bez Sušića, nešto ranije i bez Pašića koji je slomio nogu u gradskom derbiju protiv Željezničara.

Na kraju je Sarajevo zauzelo zauzelo 11. mjesto u prvenstvu, ali je ostvarilo plasman u finale Kupa Maršala Tita i osminu finala Kupa UEFA. Zanimljivo da je Partizan osvojio titulu iako je izgubio obje utakmice protiv Sarajeva – 1:3 na Koševu i 0:1 u Beogradu (strijelac Boban Božović) 13. marta 1983. godine.

Sarajevo - Partizan 3:1 (0:0)

Sarajevo, 22. august 1982. Stadion Koševo. Vrijeme sparno, teren pogodan za igru. Gledalaca: 25.000. Sudija: Glavina (Klis).

Strijelci: 1:0 Hadžibegić (66), 1:1 Klinčarski (77), 2:1 Hadžibegić (82), 3:1 Musemić (85).

Sarajevo: Janjuš, Radeljaš, Kapetanović, Vidović, Ferhatović, Hadžibegić, Sušić, Hadžialagić, D. Božović (B. Božović), Jozić (Musemić), Pašić. Trener: Srboljub Markušević.

Partizan: Zalad, Radanović, Rojević, Trifunović, Stojković, Ješić, Dimitrijević (Popović), Živković, Mance (Đelmaš), Vukotić, Klinčarski. Trener: Miloš Milutinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak