Podcast S - Prof. dr. Zaim Jatić: 'Zdravstveni sistemi u BiH su kao autobusi GRAS-a'

0
Radiosarajevo.ba
Podcast S - Prof. dr. Zaim Jatić: 'Zdravstveni sistemi u BiH su kao autobusi GRAS-a'

U novom izdanju "Podcasta S" gost je prof. dr. Zaim Jatić, specijalista porodične medicine koji govori o sistemu zdravstva u Bosni i Hercegovini, o tome kako ga unaprijediti i postaviti da bude funkcionalan.

U razgovoru sa dr. Jatićem otkriva nam zašto je novi sistem finansiranja i privatni sektor "spasitelj" zdravstvenog sistema u BiH, te na koji način iskorijeniti korupciju u zdravstvu.

Bosna i Hercegovina ima veoma komplikovani zdravstveni sistem, koji je jedinstven u Evropi i podjeljen na tri dijela – Federacija BiH, Republika Srpska i Brčko distrikt BiH. Ovi sistemi međusobno vrlo malo sarađuju, a sastoje se od 13 fondova zdravstvenog osiguranja i 14 ministarstava koji bi trebalo da upravljaju sistemom.

Ministartvo zdravsta na državnom nivou ne postoji. Sličan sistem zdravstva ima još jedino Švicarska, čija je nadležnost podjeljena na kantone.

"Podjeljenost na kantone je jedina sličnost koju imamo sa Švicarskom u ovoj oblasti. Oni su, za razliku od nas disciplinirani, spremni na dogovore, poštuju jedni druge, ali imaju i mnogo više novca koji odvajaju za zdravstvo. Dok mi u prosjeku izdvajamo oko 550 eura po glavi stanovnika, švicarski fond je 20 puta veći, pa njihova izdvajanja po glavi stanovnika iznose skoro 10 hiljada eura", tvrdi prof. dr. Zaim Jatić, predsjednik Udruženja porodične/obiteljske medicine u Federaciji BiH i ljekar u Javnoj ustanovi Domovi zdravlja Kantona Sarajevo.

Dr. Jatić kaže da je problem zdravstva u BiH najviše u predimenzioniranom birokratskom sistemu koji troši značajna sredstava na samoodržavanje, pa izdvojeni novac nije dovoljan za uspješnu i modernu zdravstvenu zaštitu, ali ni za dovoljan broj ljekara i medicinskog osoblja po glavi stanovnika.

"U BiH imamo najmanji broj ljekara i medicinskih sestara po glavi stanovnika u Evropi. Ono što moramo mijenjati je način finansiranja zdravstvenog sistema, koji je isti kao prije 50 godina. Smatram da moramo dozvoliti reorganizaciju javne ustanove i to na način da privatni zdravstveni sektor uključimo u zakonski regulisan zdravstveni sistem", smatra dr. Jatić.

Kroz ovu epizodu Podcasta S možete poslušati kako dr. Jatić ukazuje na problematiku u adekvatnom fukncionisanju sistema zdravstva u Bosni i Hercegovini, nedostatku lijekova i opreme u zdravstvenim ustanovama i eventualnim rješenjima za ove probleme koji pogađaju građanke i građane u BiH.

Podcast možete pratiti na Youtubeu, Instagramu, Facebooku, Spotifyu, Deezeru, Google Podcastima, Apple podcastima i drugim streaming platformama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak