Imate li sposobnost kritičkog mišljenja? Provjerite kojih 10 osobina ono podrazumijeva

Promotivni tekst
Imate li sposobnost kritičkog mišljenja? Provjerite kojih 10 osobina ono podrazumijeva

Ajnštajn, Henri Ford, Marija Kiri, Frojd… svojim kritičkim mišljenjem su oblikovali savremeno razumijevanje života.

Kritičko mišljenje je ono koje problemu prilazi racionalno i trudi se da ga što više pojasni, a zatim logički poveže sa rješenjem ili krajnjim ciljem. To je mnogo više od posjedovanja znanja o nekoj oblasti – ono je prije svega pristup koji vodi do najboljeg mogućeg zaključka.

Oni koji razmišljaju kritički neprestano unaprjeđuju svoja znanja i spremni su da sami ulože napore da bi nešto saznali. Upravo zbog toga su odlični stratezi i još bolji lideri.

A šta ih zapravo odlikuje?

1. Opservacija
Ovo je vještina koju usvajate u najranijem dobu: mogućnost da posmatranjem zaključite kako određene stvari funkcionišu. Koncentrisani ste na detalje i podatke prihvatate svim čulima. S vremenom, opservacija vodi do boljeg uvida u svijet oko vas i njegovog dubljeg razumjevanja.

2. Radoznalost
Odlika svakog dobrog menadžera. Zaključke ne donose samo na osnovu onoga što vide, već se uvek pitaju šta je dovelo do takvog stanja i pristupa. Radoznalost kasnije dovodi do otvorenosti za nove ideje i vuče vas ka tome da produbite svoja znanja.

3. Objektivnost
Oni koji razmišljaju kritički umiju da u većini situacija ostanu objektivni u odnosu na činjenice koje su im pružene. Svaku od informacija prihvataju s naučne strane i žele da sami provjere njenu istinitost. Naravno, nemoguće je biti potpuno objektivan, jer vas oblikuju tačka gledišta, životno iskustvo i perspektiva iz koje nastupate. Ipak, svijest o tome je prvi i najvažniji korak ka tome da uspijete da budete nepristrasni – koliko god je moguće.

4. Introspekcija
To je sposobnost da razumijete zašto o određenim stvarima mislite baš na način na kakav ih poimate. Tako primjećujete koja znanja vam možda nedostaju i kojim problemima pristupate sa zadrškom ili predrasudama. I tako dolazite do pravih rješenja.

5. Analitika
Analitičko mišljenje ne postoji bez kritičkog, i obrnuto. To je vaša sposobnost da analizirate informacije koje imate i razložite ih na prostije činioce i tako zaključite kako i zašto zajedno funkcionišu (ili ne funkcionišu).

6. Relevantnost
Važno je koje informacije posjedujete, ali i od koga ste ih dobili. Sposobnost da ih razdvojite i njima se koristite u skladu sa njihovom važnošću jedna je od osnovnih odlika kritičkog mišljenja.

7. Empatija
Iako djeluje da je saosećajnost u suprotnosti sa kritičkim pristupom, zapravo je potpuno suprotno. Bez empatije biste svim činjenicama pristupali naučno i hladno, ne uzimajući u obzir nasljeđe, društvene okolnosti i uopšte ljudski faktor. U današnjem poslovanju problem uvijek treba sagledavati iz svih uglova.

8. Odmjerenost
Ovo znači da nemate prema svima isti odnos i isti pristup. Kao što ste svjesni sopstvenih snaga i slabosti, isto tako treba da umijete da ih primjetite i kod drugih i da se u skladu sa tim ponašate. Umjeće da prepoznate ko će na koji način najbolje doprinjeti ostvarenju cilja jeste odlika vrhunskih lidera.

9. Izazovi
Nijedno stanje ne prihvatate kao konačno i spremni ste da ukažete na greške koje se dugo ponavljaju ili na probleme koji se uvijek rješavaju na isti način – a možda postoji mnogo bolji.

10. Kreativnost
Ne pristajete na standardna rješenja ako znate da postoje bolja. Uvijek sagledavate širu sliku i svjesni ste posljedica onoga što radite. Želite da isprobate nove načine, makar se oni na kraju pokazali i kao pogrešni.

Osim toga, vrlo je važno da aktivno slušate i umijete da jasno iznesete svoj plan ili ideje. Tako poslovni ciljevi prestaju da budu problemi i postaju projekti, koji se zajedničkim zalaganjem lako (ili mnogo lakše) dešavaju i ostvaruju.

Naravno, kao i sve druge važne stvari – uspjeh u kritičkom mišljenju se uči i traži uloženo vrijeme i napor. Ali kritičko mišljenje se može trenirati. Zato je sada pravi trenutak da počnete školovanje za menadžera i izbrusite svoje vještine kritičkog mišljenja kroz rad na praktičnim projektima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak