Evo kako da razvijate aplikacije koje će korisnici i klijenti voljeti

Promotivni tekst
Evo kako da razvijate aplikacije koje će korisnici i klijenti voljeti
Foto: Promo / Ilustracija

Imate ideju za stvaranje aplikacije, ali vam nedostaje znanje u oblasti programiranja?

Razumijete šta želite, ali niste sigurni koji je sljedeći korak?

Kao vlasnik i direktor kompanije specijalizovane za dizajniranje i inženjering softvera, Džejms Lopez često dobija pitanje kako treba započeti putovanje u svijet razvoja aplikacija za mobilne uređaje.

„Mnogi preduzetnici i početnici u programiranju me pitaju koji je najbolji način za izgradnju aplikacije. Koliko brzo može da se izgradi? Koliko to košta? U inženjeringu ne postoji jedinstveni odgovor, recept ili konačni pristup koji radi za svaku aplikaciju. Odgovor je – zavisi", ističe Lopez.

Da vidimo kako i od čega.

Od čega zavisi razvoj aplikacije?
Lopez ističe da sve zavisi od putokaza proizvoda.

Ako radite za klijenta, morate da postavite pitanje: „Koji je pravi MVP – minimalni održivi proizvod, a ne koji je najdragoceniji – i šta će ga učiniti vrijednim?“ Koliko brzo možete da napravite funkcionalnu verziju – demo – koju možete da predstavite vašoj ciljnoj publici?

Često nema jasne staze za izgradnju aplikacije, jer proizvod nema jasan put. Obavezno zatražite ove odgovore prije nego što započnete da izrađujete aplikaciju za neku kompaniju ili klijenta, savjetuje Lopez.

Drugo, sve zavisi od toga da li vi (ili vaš klijent) znate nekoga ko želi da vam se pridruži na ovom putovanju. Pronađite nekoga ko je jednako strastven po pitanju problema koji se vašom aplikacijom rješava i razgovarajte sa njim o formiranju partnerstva. Profesionalci, kao što su programeri, takođe su dobri za povezivanje, pošto mnogi imaju preduzetnički način razmišljanja.

Na kraju, sve zavisi od finansijske podrške. Imate li investitore? Da li postoji neko kome bi trebalo da podnosite izvještaj? Ako je odgovor potvrdan, ta povratna sprega će morati da bude u središtu vašeg procesa razvoja aplikacije. Moraćete da odredite kada i kako ćete da predstavite to što ste uradili. Lopezov prijedlog bi bio da to radite nedeljno. Ovo će vam omogućiti da pokažete svojim investitorima na šta je njihov novac potrošen i kako će im se vratiti.

Prioriteti i funkcije

Kada konačno shvatite na šta treba da se fokusirate i kada ste odgovorili na sva vaša pitanja „od čega zavisi", prebacite se na proces programiranja i razvoja vaše aplikacije.

Razgovarajte sa svojim timom (ako ga imate) i saznajte koliko će dugo trajati proces. Tada možete da odredite prioritete. Sagledajte situaciju realno. Odredite koja svojstva i funkcionalnosti mogu da se nađu u prvoj verziji i šta će biti potrebno za drugu iteraciju.

„Usuđujem se da kažem – živite sa tim da neke ideje ili karakteristike nikada nećete uspjeti da imate u finalnom proizvodu. Aplikacijama nije potrebna svaka funkcija koju ste osmislili da bi bile uspješne, barem ne na početku“, kaže Lopez.

Kako da programirate vašu aplikaciju

Sada dolazi zabavni dio izgradnje vaše aplikacije.

U Lopezovom timu, zaposleni i rukovodstvo često zajedno moraju da odluče kako da naprave funkciju i sa koliko fleksibilnosti. Ko će vidjeti ovu osobinu? Da li je to najvažniji aspekt? Šta je „putokaz" ove funkcije?

Umjesto da dajete svoje procjene od oka, neprecizne vremenske rokove i da tako sami sebi kopate jamu, podsjetite se sljedeća tri jednostavna koncepta.

1. Nemojte „previše programirati“
Koristite sve biblioteke, alatke, čak i prijatelje koji vas mogu odvesti od tačke A do tačke B. Nemojte brinuti o tome da li se neki kôd može kupiti – vaš cilj je da aplikacija radi. Zato, ne koristite prečice, savjetuje Lopez.

Nikada ne gubite fokus pokušavajući da aplikaciju i svoje programerske vještine stavite ispred svojih korisnika. Korisnička povratna informacija je podjednako vrijedna kao i vaša tehnologija.

2. Gradite efikasno

Koristite radni okvir koji je najbrži za razvoj aplikacije koju gradite. Obavezno procijenite prednosti i mane svakog radnog okvira kako biste odlučili koji od njih je odgovarajući za vaš proizvod. Ako odlučite ispravno, vaša aplikacija će uspjeti.

3. Testirajte na dnevnom nivou

Nikada se ne plašite da pokažete ono što ste do sada izgradili. Pokažite kôd koji predstavlja napredak svima koji su uključeni u proces. Kada su svi usmjereni na cilj, to vam pomaže da ranije otkrijete poteškoće u procesu, a samim tim i da spriječite potencijalne probleme. Otkriti šta ne funkcioniše jeste podjednako važno kao i uvidjeti šta funkcioniše.

Ukratko: ako želite da započnete ili ste prvi put započeli rad na sopstvenoj aplikaciji, vaš posao će ići brže i lakše ako radite nešto što sami volite, ističe Lopez.

Ako želite da naučite programske jezike i alate specijalno dizajnirane za operativne sisteme iOS, Android ili Windows Phone, koji danas pokreću praktično sve mobilne uređaje, poput smart telefona i tableta, više o edukativnim programima kod nas možete da saznate na institucijama poput ITAcademy. Kada razmišljate o karijeri u ovom svijetu, imajte na umu sljedeće: znanje u oblasti programiranja aplikacija najkvalitetnije se stiče tokom programa u trajanju od makar jedne godine, kroz rad na realnim projektima pod vođstvom mentora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije