I brz uspjeh i dobra zarada: Ovo je karijera za vas!

Promotivni tekst
I brz uspjeh i dobra zarada: Ovo je karijera za vas!
Foto: IT Academy / Prodaja je sastavni dio gotovo svake industrije

Prodaja je sastavni dio gotovo svake industrije. Većina preduzeća se u velikoj mjeri oslanja na prihode ostvarene prodajom. A to znači da uspješan menadžer prodaje može da raste i napreduje u okviru kompanije, ali i da, mnogo lakše nego u drugim karijerama, može da bira kompanije ili se čak prebaci u drugu industriju.

Predstavljamo vam neke od osnovnih zaduženja i prednosti koje nudi ova karijera.

Regrutovanje i obuka prodavaca

Većina menadžera prodaje obučava svoje prodajne timove.

Dok se sektor ljudskih resursa kompanije bavi skupljanjem CV-jeva i prvom selekcijom kandidata, menadžer prodaje se često uključuje u proces intervjua i ima ili jak uticaj ili donosi konačnu odluku o tome koji kandidat će se zaposliti. Kada novi saradnici u prodaji dođu u kompaniju, menadžer prodaje obično preuzima odgovornost njihove obuke tako da budu produktivni članovi tima.

Trening i podrška

Obuka i podrška se ne zaustavljaju kada se angažuje novi saradnik.

Većina onih koji se bave prodajom moraju stalno da rade na unaprijeđivanju svojih vještina i prilagođavanju promjenljivom tržištu. Menadžeri prodaje su zaduženi za to da vode i planiraju stalne treninge. Pored toga, oni često prisustvuju prodajnim pozivima koje obavljaju predstavnici prodaje kako bi im bili podrška i eventualno pomogli u zatvaranju prodaje.

Strategija i korporativne odgovornosti

Menadžeri prodaje su takođe odgovorni za kreiranje planova za postizanje ciljeva koje im njihova kompanija postavlja. Oni takođe mogu da definišu ciljano tržište, kao i to ko će od predstavnika prodaje servisirati koju vrstu klijenata i kvote.

Istovremeno, menadžer prodaje komunicira sa svojim nadređenima, kao što su izvršni direktor ili bord. On ih i neprestano izvještava o performansama svojih timova i pruža povratne informacije koje prikuplja sa tržišta.

Strategija za pobjedu

Bez obzira na to u kojoj kompaniji radite, posao u prodaji je stalno takmičenje.

Možete da ga posmatrate kao video-igricu: obarate rekorde, prelazite nivoe i postajete sve bolji igrač. Zato, ako ste takmičarskog duha i volite izazove, prodaja je najbolja karijera u kojoj ove osobine možete da pretvorite u korist.

To znači da možete ne samo da se takmičite sa drugim kompanijama, već i sa samim sobom, odnosno sa svojim postignutim rezultatima. Tako ćete stalno raditi i na unaprijeđivanju svojih vještina. A postizanje boljih rezultata će vam omogućiti brzo napredovanje i povećavanje zarade.

Finansijska korist

Karijera u prodaji donosi značajne finansijske prednosti.

Na osnovnu platu uglavnom možete dobiti i proviziju od napravljenih prodaja, bonus i druge dodatne pogodnosti. Kako neki od najuspješnijih biznismena na svijetu, kao što su Tom Hopkins, Brajan Trejsi i Toni Robins stalno govore, prodaja je najbolje plaćena profesija na svijetu.

Prema magazinu „Sekses” (Success), 70% od 500 najbogatijih rukovodilaca započelo je rad ili još uvijek rade u prodaji, što nije nimalo začuđujuća činjenica. U prodaji sve zavisi isključivo od vašeg rada i vještine, a to vas čini spremnim da kasnije postanete i vrhunski preduzetnik, jer će u vašoj firmi sve zavisiti od vas.

Fleksibilnost u poslu

Za razliku od većine drugih karijera u kojima se zahtjeva da slijedite strogi i strukturisani raspored, karijera u prodaji omogućava vam da imate više fleksibilnosti u radnom vremenu. Imate slobodu da upravljate sopstvenim vremenom i organizujete sopstveni dnevni raspored, bez obzira na to da li ste u kancelariji ili ste izašli da se upoznate sa klijentima.

Vaša kompanija postavlja ciljeve za vas, ali vi ste osoba koja određuje kako će ih ostvariti.

Možete biti mladi i uspješni

I dok u mnogim zanimanjima morate da imate „godine i iskustvo“ da bi vas smatrali profesionalcem, to u prodaji nije slučaj. Ne morate da čekate da neko „ode u penzju“ da biste dospjeli do određene pozicije. Možete da imate i dvadesetak godina, a da budete prodavac kakvog svaka kompanija želi, da imate bolju platu i poziciju od vaših prijatelja ili roditelja, kojima su trebale godine rada i napora da dospiju do određenog mjesta u hijerarhiji kompanije.

Vaš uspjeh određen je isključivo vašim radom i vašim sposobnostima. Osim toga, da biste postali uspješan ljekar ili arhitekta potrebne su godine školovanja i prakse. Da biste postali uspješni u prodaji potrebna vam je samo dobra obuka. Međutim, budite pažljivi prilikom odabira obuke. Na internetu danas možete da pronađete najrazličitije obuke, ali obavezno se uvjerite da program koji želite da pohađate nudi certifikate koji garantuju uspjeh. certifikovani edukativni programi postoje i kod nas, a više o njima saznaćete na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije