Učenicima iz Jajca prestižna nagrada za borbu protiv segregacije

Radiosarajevo.ba
Učenicima iz Jajca prestižna nagrada za borbu protiv segregacije
Učenici Srednje strukovne škole Jajce prošle godine su uspješno osujetili plan Vlade Srednjobosanskog kantona (SBK) da uvede segregaciju u školu tako što bi djecu razdvojili po nacionalnosti.

Zbog demokratskog, ljudskog i civilzacijskog uspjeha učenici u sada nagrađeni nagradom “Max van der Stoel” i dobit će 58.600 dolara.

Nagradu im je dodijelio žiri Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OSCE)

Nagrada se dodjeljuje svake dvije godine pojedincima ili grupama koje postignu uspjeh u promociji integracije i društvene kohezije u državama članicama OSCE-a.

Nikolas Rimac jedan je od učenika Srednje strukovne škole u Jajcu koji je vodio učenike u borbu protiv segregacije u ovom gradu. On se nada da će novac omogućiti stvaranje fondacije za učenički aktivizam u budućnosti.

Iskreno želimo iskoristiti novac za dobrobit sviju i za bolju budućnost”, rekao je Rimac.

Počevsi u ljeto 2016. godine, učenici iz Jajca, grada u srednjoj Bosni, organizirali su proteste i poduzeli su akciju u borbi protiv plana Vlade SBK da podjeli školu po nacionalnom ključu, piše portal Wagingnonviolence.org.

Plan segregacije jednostavno je nazvan “Dvije škole pod jednim krovom”, a uspostavljen je nakon rata u BiH i primjenjuje se u više od 50 škola širom zemlje.

Vlada SBK planirala je uvesti segregaciju i u Srednju strukovnu školu Jajce kako bi djecu razvdojila po etničkim skupinama.

Učenici svih nacionalnosti marširali su centrom Jajca noseći zastave koje predstavljaju tri etničke skupine Bošnjake, Hrvate i Srbe koji žive u Jajcu. Oni su počeli javno govoriti o svom planu da se suprotstave segregaciji.

Usprkos snažnom otporu lokalnih političara, drugova iz školskih klupa pa i sopstvenih roditelja, učenici su nastavili javno govoriti protiv segregacije.

Učenici su davali intervjue mnogim medijima i držali predavanja u razredu. Dobili su ogromnu naklonost međunarodne zajednice koja vrši snažan utjecaj na politički sistem Bosne i Hercegovine.

U junu 2017. godine Vlada SBK-a zvanično je odustala od plana “dvije škole pod jednim krovom”. Bila je to velika pobjeda male grupe učenika, ali i početak borbe protiv segregacije u svim školama u cijeloj BiH.

Nagrada “Max van der Stoel” utemeljena je 2001. godine od Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Holandije, a nazvana je po Maxu van der Stoelu koji je postao prvi visoki predstavnik OSCE-a za nacionalne manjine 1993. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak