Sličnosti propagande protiv Ukrajine i BiH: Kako Ukrajinci ubijaju sami sebe

8
Radiosarajevo.ba

Terminološke preporuke EU za Ukrajinu

Za razliku od Bosne i Hercegovine, u slučaju Ukrajine EU je promptno reagirala na rusku propagandu. Sadržaji medija poput Sputnika i RT su zabranjeni. Uvedene su konkretne mjere. Snažnije države EU poput Njemačke još ranije su poduzele mjere. Evropska komisija je, uz ostalo, usvojila “ Style guide ” (Stilski vodič) za njihove zvaničnike i uposlenike koji govore o ratu u Ukrajini.

Tako, recimo, kao kontraverzne termine i stoga termine koje ne treba upotrebljavati označavaju “konflikt”, “vojna akcija”, “specijalna vojna operacija” (što je ruski propagandni termin), čak ne preporučuju ni upotrebu termina “rat” u Ukrajini. Termini koje Evropska komisija preporučuje su “vojna agresija”, “ruski agresivni rat protiv Ukrajine”, “Ruska ničim izazvana invazija Ukrajine” I slično. U tom „Style guideu“ se također navodi da se ne upotrebljava termin “Autonomni regioni Donjeck i Lugansk”, nego da se koristi termin “samoproglašeni separatistički entiteti”. Čak se skreće pažnja I na spelovanje I preporučuje se da se u dopisima uvijek koristi slovo H pri izgovaranju i pisanju gradova (Luhansk, Horlivka…) jer je to karakteristično za ukrajinski i za ruski jezik kako se govori u Ukrajini“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak