Svijet gasi rusku propagandnu mašineriju, šta čini BiH?

7
F.V.
Svijet gasi rusku propagandnu mašineriju, šta čini BiH?
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Demokratski svijet nastavlja sa blokadom ruske propagande.

YouTube (YT) je objavio da je počeo globalno blokirati pristup kanalima povezanim s ruskim državnim medijima.

Podsjetili su kako smjernice YouTube-a „zabranjuju sadržaj koji negira, minimizira ili banalizira dobro dokumentirane nasilne događaje“.

Meteorolozi objavili upozorenje: Večeras opasnost od mraza; jedan dio BiH imat će sreće

Meteorolozi objavili upozorenje: Večeras opasnost od mraza; jedan dio BiH imat će sreće

Blokirani kanali

„Sada uklanjamo sadržaj o ruskoj invaziji na Ukrajinu koji krši spomenutu politiku“, naveli su iz YouTube.

Video platforma je prethodno blokirala kanale, posebno one Russia Today i Sputnjik, širom Europe.

„Danas smo počeli da blokiramo YouTube kanale RT i Sputnjika širom Europe. Otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu, fokusirani smo na uklanjanje sadržaja koji krši pravila i povezivanje ljudi s pouzdanim vijestima i informacijama“, naveli su iz YouTubea početkom ovog mjeseca.
Zabranit ćemo medijsku mašinu Kremlja, kazala je krajem februara Ursula von der Leyen.

"Državni mediji RT i Sputnjik, kao i njihove filijale, više neće moći da šire svoje laži, da opravdaju rat (predsjednika Rusije Vladimira) Putina i da siju podjele u našoj Uniji. Razvijamo alate za zabranu njihove otrovne i štetne dezinformacije u Evropi", navela je tada von der Leyen.

Njemačka je još ranije napravila konkretan potez.

"Komisija je 1. februara zvanično zabranila organiziranje i emitiranje programa RT DE u Njemačkoj, jer za to ne postoji potrebna dozvola u skladu sa medijskim zakonodavstvom", navedeno je u saopćenju za javnost njemačke komisije zadužene za regulaciju medija.

Šutnja RAK-a

Iako Bosna i Hercegovina nije članica Europske unije (EU), institucije naše zemlje koje su, barem deklarativno, jedinstvene u pogledu neophodnosti europskih integracija (čak i one u bh. entitetu RS), morale bi ozbiljno razmotriti djelovanje ruskih i proruskih medija, tačnije propagandnih centara u našoj zemlji, te uskladiti svoju politiku sa odlukama Unije.

Tim prije jer ozbiljni međunarodni zvaničnici i mediji postavljaju pitanje jesu li Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan sljedeći u Putinovoj agresivnoj agendi?

Portal Radiosarajevo.ba je prije devet dana uputio dopis Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) s upitom o mogućim potezima nakon ruske invazije na Ukrajinu, do danas, nažalost, nismo dobili nikakav odgovor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije