Sve više kompanija obustavlja poslovanje u Rusiji: Evo o kojim se radi

3
AA
Sve više kompanija obustavlja poslovanje u Rusiji: Evo o kojim se radi
Foto: Pinterest / Ilustracija / EPA-EFE / Ilustaracija

Dok se ruski rat protiv Ukrajine nastavlja usred pokušaja postizanja mira, sve više globalnih brendova pridružilo se velikim kompanijama iz različitih sektora koje obustavljaju poslovanje u Rusiji.

Samo nekoliko dana nakon što je Rusija 24. februara započela ono što je nazvala "specijalnom vojnom operacijom" u susjednoj državi, različiti sektori u Rusiji, od tehnologije do automobilske industrije i energetike, najavili su obustavu poslovanja.

Osim sankcija, posebno onih koje su uvele zemlje članice Evropske unije i Sjedinjene Američke Države, kompanije svojim djelovanjem pokušavaju izvršiti pritisak na rusku ekonomiju.

Važne informacije za trudnice u KS: Dovoljna jedna uputnica za preglede i porod nakon 38. sedmice

Važne informacije za trudnice u KS: Dovoljna jedna uputnica za preglede i porod nakon 38. sedmice

Neke firme su obustavile poslovanje i isporuke u Rusiji, dok su druge okončale investicije ili su se povukle iz partnerstava u Rusiji, čak i u Bjelorusiji.

Tehnologija

Tehnološki gigant Apple sa sjedištem u SAD-u zaustavio je prodaju proizvoda u Rusiji dok je ograničio Apple Pay i druge usluge u toj zemlji.

"Duboko smo zabrinuti zbog ruske invazije na Ukrajinu i stojimo uz sve ljude koji pate kao rezultat nasilja", navodi se.

Još jedna multinacionalna softverska kompanija Microsoft sa sjedištem u SAD-u objavila je obustavu prodaje i usluga svih novih proizvoda u Rusiji.

"Kao i ostatak svijeta, užasnuti smo, ljuti i tužni zbog slika i vijesti koje dolaze iz rata u Ukrajini i osuđujemo ovu neopravdanu, ničim izazvanu i nezakonitu invaziju Rusije", naveli su iz Microsofta.

YouTube je također odlučio da blokira ruske državne medije, Russia Today i Sputnik, dok je Google blokirao preuzimanje njihovih mobilnih aplikacija.

Proizvođač računara Dell Technologies obustavio je prodaju u Rusiji, dok je Oracle prekinuo svoje poslovanje u toj zemlji.

Južnokorejski tehnološki gigant Samsung zaustavio je također isporuke Rusiji.

Japanski proizvođači fotoaparata Nikon i Canon i proizvođač elektronike Panasonic, kao i američki softverski gigant Adobe i proizvođači procesora Intel i AMD su među mnogima koji su ili zaustavili prodaju i isporuke ili obustavili svoj rad u Rusiji.

Hrana 

Poznata finska prehrambena kompanija Fazer objavila je da je odlučila prekinuti sve svoje operacije u Rusiji usred rata u Ukrajini.

"Ne vidimo drugo rješenje osim da napustimo Rusiju. Napad Rusije na Ukrajinu je akt agresije koji ima tragične posljedice u cijelom regionu", rekao je predsjednik i izvršni direktor Fazer grupe Christoph Vitzthum.

Danone, za koji Rusija predstavlja pet posto njegovog globalnog tržišta, obustavio je investicije u Rusiji i zatvorio jednu od svoje dvije fabrike, ali zadržava proizvodnju i distribuciju.

Američki lanac brze hrane McDonald's također je objavio da se povlači s ruskog tržišta i "privremeno" zatvara sve restorane u toj zemlji.

"Naše vrijednosti znače da ne možemo ignorisati bespotrebnu ljudsku patnju koja se odvija u Ukrajini. Naš prioritet broj jedan od početka ove krize je bio, i ostat će, naši ljudi", rekao je izvršni direktor McDonald'sa Chris Kempczinski.

Američki multinacionalni lanac kafića Starbucks Corporation također je objavio da je obustavio sve poslovne aktivnosti u Rusiji, uključujući sve isporuke proizvoda.

Pridružili su im se američki giganti pića PepsiCo i Coca-Cola Company koji su obustavili svoju proizvodnju i prodaju u toj zemlji.

Yum Brands Inc., matična kompanija lanca pržene piletine KFC i Pizza Hut, pauzirala je ulaganja i obustavila rad u svojim restoranima u Rusiji, preusmjeravajući sav profit od tamošnjih operacija u humanitarne svrhe.

Društveni mediji i zabava 

"Neisprovocirana invazija na Ukrajinu i tragična humanitarna kriza" natjerali su Disney da zaustavi sva prikazivanja filmova u Rusiji.

Netflix je također prestao s radom i odložio proizvodnju četiri ruske serije.

Kineska društvena mreža za razmjenu videa TikTok također je obustavila svoje aktivnosti u toj zemlji.

"U svjetlu novog ruskog zakona o 'lažnim vijestima', nemamo izbora osim da obustavimo prijenos uživo i novi sadržaj na našoj video usluzi dok pregledamo sigurnosne posljedice ovog zakona. To neće utjecati na našu uslugu razmjene poruka u aplikaciji", saopćeno je iz TikToka.

Američki programer video igara Epic Games objavio je da je prekinuo trgovinu s Rusijom kao odgovor na rat u Ukrajini.

Universal Music Group, najveća svjetska izdavačka kuća, saopštila je da obustavlja sve operacije u Rusiji jer u Ukrajini bjesni rat.

Programer video igara EA obustavio je također prodaju svojih igara i drugog sadržaja, uključujući pakete virtuelnih valuta u Rusiji i Bjelorusiji.

Također, servis za striming muzike Spotify zatvorio je svoju rusku kancelariju.

Finansije 

Globalni izdavatelji kreditnih kartica Visa i MasterCard također su obustavili svoje poslovanje i odnose u Rusiji.

Platforma za online plaćanje PayPal obustavila je svoje usluge u Rusiji, zbog rata u Ukrajini.

Američka multinacionalna kompanija za usluge platnih kartica American Express obustavila je svoje poslovanje u Rusiji i Bjelorusiji.

Globalne računovodstvene firme KPMG i PwC također su najavile obustavu poslovanja u Rusiji.

"Vjerujemo da imamo odgovornost, zajedno sa drugim globalnim kompanijama, da odgovorimo na vojni napad ruske vlade na Ukrajinu", saopćio je KPMG.

Osim u Rusiji, KPMG će prekinuti svoje aktivnosti i u Bjelorusiji.

Konsultantske kuće Deloitte i Ernst & Young objavile su da više neće raditi s ruskom vladom.

Aviokompanije

Boeing i Airbus, sa sjedištem u SAD-u i Evropi, prestali su sa radom i izvozom u Rusiju.

Airbus je u saopćenju naveo da također procjenjuje da li će njegov Tehnički centar u Moskvi moći opsluživati lokalne kupce pod zapadnim sankcijama.

Američki gigant Boeing također je objavio da je obustavio sve kupovine ruskog titanijuma.

Lufthansa Technik je prestala sa radom u Rusiji, dok je AerCap, najveća svjetska čarter kompanija, prekinula veze sa ruskim avioprevoznicima.

Evropska svemirska agencija također je prekinula odnose sa Rusijom.

Zbog obustave, program agencije ExoMars će vjerovatno biti odgođen. Svemirska letjelica Rosalind Franklin, razvijena u Velikoj Britaniji, trebala je biti lansirana na ruskoj raketi.

Automobilska industrija 

Njemački automobilski giganti Volkswagen i BMW obustavili su lokalne proizvodne aktivnosti u Rusiji.

"Osuđujemo agresiju na Ukrajinu i pratimo razvoj događaja sa velikom zabrinutošću i užasnutošću", objavili su iz BMW-a.

"U pozadini ruskog napada na Ukrajinu i posljedica koje su nastale, Upravni odbor Volkswagen AG odlučio je da do daljnjeg zaustavi proizvodnju vozila u Rusiji", saopćeno je iz ove kompanije.

Audi, Seat, Scania, Škoda, Porsche i Volkswagen su svi dio Volkswagen grupe.

Toyota, japanski proizvođač automobila, također je do daljnjeg zaustavila poslovanje u Sankt Peterburgu.

Toyotina fabrika u Sankt Peterburgu proizvodi oko 100.000 vozila godišnje od otvaranja 2007. godine.

Japanska Honda Motor Co. obustavila je također isporuke vozila i motocikala u Rusiju.

Daimler Truck, koji proizvodi oklopna vozila za rusku vojsku, prekinuo je sve komercijalne operacije u toj zemlji, uključujući saradnju s najvećim ruskim proizvođačem kamiona i autobusa Kamazom.

Druge kompanije koje su najavile suspenzije u zemlji su Volvo iz Švedske, Ford iz SAD-a, Mazda iz Japana, Jaguar, Land Rover i Aston Martin iz Velike Britanije.

Harley-Davidson je također obustavio operacije i isporuke u Rusiji.

Proizvođač automobila Nissan obustavio je izvoz u Rusiju i obustavio poslovanje u toj zemlji. Također je najavio fond od 2,5 miliona eura (2,75 miliona dolara) za pomoć građanima Ukrajine.

Tekstil, trgovina na malo 

Mango, španski trgovac tekstilom, privremeno je obustavio prodaju u 120 ruskih prodavnica i obustavio izvoz u tu zemlju.

Sportski gigant Adidas prekinuo je partnerstvo sa Fudbalskim savezom Rusije zbog rata. Kompanija je također suspendovala svoje prodavnice i internet stranicu u toj zemlji.

Njemačka kompanija koja se bavi proizvodnjom odjeće je dobavljač opreme za rusku fudbalsku reprezentaciju više od jedne decenije od početka njihovog partnerstva u septembru 2008. godine.

Puma i Nike, dvije velike kompanije za sportsku opremu, također su prestale sa radom i isporukama u Rusiji. Samo Puma ima 100 prodajnih mjesta u toj zemlji.

H&M, jedan od najvećih trgovaca tekstilom, obustavio je prodaju u Rusiji, dok je Inditex, vlasnik Zara, Bershka i Pull&Beara, obustavio svoje usluge u Rusiji, zatvaranjem više od 500 prodavnica.

IKEA, švedski trgovac namještajem, također je obustavio poslovanje u Rusiji i Bjelorusiji zbog rata u Ukrajini.

Marks & Spencer je također od subote prestao da isporučuje robu svojim franšiznim prodavnicama u Rusiji.

Američka multinacionalna kompanija za odjeću PVH Corp. objavila je da od ponedjeljka privremeno zatvara prodavnice i pauzira sve komercijalne aktivnosti u Rusiji i Bjelorusiji.

Kompanija posjeduje popularne brendove kao što su Tommy Hilfiger i Calvin Klein, pored licenciranih brendova kao što su Kenneth Cole New York i Michael Kors.

Amazon Web Services objavio je također da ne prima nove kupce u Rusiji i Bjelorusiji.

Britanski trgovac proizvodima za bebe Mothercare obustavio je sve svoje poslovanje u Rusiji.

Proizvođači luksuznog tekstila Gucci, Hermes i Massimo Dutti, španski trgovac tekstilom Stradivarius i britanski modni gigant Asos obustavili su poslovanje u Rusiji.

Proizvođač luksuznih satova Swatch Group, vlasnik Omega i Blancpaina, također je pauzirao svoje maloprodajne operacije u Rusiji.

Energetika 

Britanski British Petroleum (BP) i Shell obustavili su također poslovanje u Rusiji, obustavivši svoje partnerske aktivnosti s ruskim firmama.

Upravni odbor Shella najavio je planove za napuštanje zajedničkih ulaganja s Gazpromom i povezanim licima.

"Šokirani smo gubitkom života u Ukrajini, zbog čega mnogo žalimo, kao rezultat besmislenog čina vojne agresije koji ugrožava evropsku sigurnost", rekao je izvršni direktor Shella Ben van Beurden.

Kasnije je Shell također objavio da će postepeno ukinuti učešće u svim ruskim ugljikovodicima, uključujući sirovu naftu, naftne derivate i gas i tečni prirodni gas (LNG), u skladu sa novim vladinim smjernicama.

BP je objavio da će prodati svoj udio u Rosneftu, ruskoj državnoj naftnoj kompaniji, nakon što je bio pod pritiskom vlade.

"Ruski napad na Ukrajinu je akt agresije koji ima tragične posljedice u cijelom regionu", rekao je predsjednik BP-a Helge Lund.

Norveški energetski gigant Equinor pristao je da počne napuštati zajedničke poduhvate u Rusiji i zaustavi nova ulaganja u toj zemlji.

"Svi smo duboko uznemireni invazijom na Ukrajinu, koja predstavlja strašno nazadovanje za svijet, i mislimo na sve one koji pate zbog ove vojne akcije", rekao je Anders Opedal, predsjednik i izvršni direktor Equinora.

Francuski Total Energies, američki ExxonMobil, italijanska energetska grupa Eni, njemački Siemens Energy, singapurska robna kompanija Trafigura i švicarski Glencore objavili su također obustavu svojih aktivnosti ili ulaganja u Rusiji.

Industrija 

Sandvik, švedska inženjerska firma, prestala je sa radom u Rusiji, dok je Atlas grupa, švedski proizvođač industrijskih vozila i opreme, također obustavila isporuke.

Finska inženjerska grupa Metso Outotec također je obustavila isporuke u Rusiji.

Norsk Hydro, norveška kompanija koja posluje u sektoru aluminijuma i obnovljivih izvora energije, saopštila je da više neće poslovati sa ruskim proizvođačima i da će suspendovati postojeće ugovore.

Siemens, njemački industrijski gigant, također je prekinuo isporuke u Rusiji, ali će nastaviti lokalne usluge popravke i održavanja.

Teretni saobraćaj 

Američki FedEx i UPS obustavili su isporuke Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Najveća svjetska kompanija za dostavu kontejnera Maersk također je obustavila sve isporuke u i iz Rusije.

Deutsche Post je obustavio isporuke u Rusiju, a njemačka brodarska kompanija Hapag Lloyd obustavila je rezervacije.

MSC, drugi gigant kontejnera, također je zaustavio sve operacije isporuke tereta, s izuzetkom humanitarne pomoći i medicinskih potrepština.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije