Rusija stranim kompanijama postavila ultimatum: Imaju tri opcije na stolu

5
Radiosarajevo.ba
Rusija stranim kompanijama postavila ultimatum: Imaju tri opcije na stolu
Foto: EPA-EFE / Rusija stranim kompanijama postavila ultimatum

Moskva je danas od stranih kompanija i investitora zatražila da žurno odluče hoće li otići ili ostati u Rusiji te im ponudila da predaju sredstva lokalnim upraviteljima do povratka.

Prvi zamjenik premijera Andrej Belorusov ovaj je izbor ponudio sedam dana nakon ruske invazije u Ukrajinu te dan nakon što je francuska banka Societe Generale upozorila da bi njeno poslovanje u Rusiji moglo biti obustavljeno, što je ugrozilo firme koje žele ostati u zemlji.

Belorusov je stranim kompanijama dao kratak opis tri opcije.

Isprobajte ovaj recept: Ispecite ukusni i mekani kukuruzni hljeb, bez glutena i kvasca

Isprobajte ovaj recept: Ispecite ukusni i mekani kukuruzni hljeb, bez glutena i kvasca

"Firma u potpunosti nastavlja poslovati u Rusiji; strani dioničari predaju svoj dio ruskim partnerima te se kasnije mogu vratiti na tržište; ili firma trajno prekida poslovanje u Rusiji, zatvara proizvodnju i otpušta radnike."

Svaka od ponuđenih opcija nosi određen rizik. Oni koji ostanu mogli bi se suočiti s posljedicama na zapadnom tržištu jer je tamošnja javnost priklonjena Ukrajini. Za one koji prenose dionice nema garancije o povratu, a oni koji ugase poslovanje u Rusiji u najboljem slučaju pretrpjet će goleme gubitke ili će morati prodati firmu za nominalan iznos, piše Index

SAD i Europa su zbog napada na Ukrajinu Rusiji nametnuli goleme sankcije koje utječu na sve, od globalnih sistema plaćanja, do niza proizvoda visoke tehnologije, zbog čega je poslovanje unutar Rusije uvelike otežano i nesigurno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije