Sarajevski kardiolog o opasnostima koje donosi vrućina i ko je pod najvećim rizikom za zdravlje

1
A. M.
Sarajevski kardiolog o opasnostima koje donosi vrućina i ko je pod najvećim rizikom za zdravlje

Sa dolaskom ekstremnih vrućina u Bosnu i Hercegovinu, pitanje zdravlja postaje sve važnije.

Portal Radiosarajevo.ba je kontaktirao dr. Šekiba Sokolovića, subspecijalistu kardiologije i reumatologije, kako bismo saznali više o utjecaju visokih temperatura na zdravlje.

Dr. Sokolović je podijelio mnogo korsnih savjeta i upozorenja kako bi građani mogli zaštititi svoje zdravlje u ovim izazovnim ekstremnim vremenskim uvjetima.

Meteorolozi objavili prognozu do 31. jula: Evo kad konačno dolazi osjetno osvježenje

Doktor Sokolović upozorava da je prošle godine u Bosni i Hercegovini zabilježeno skoro 3.000 iznenadnih smrtih slučajeva usljed srčanih problema.

"Ovo su službeno registrirani slučajevi, no stvarni broj vjerojatno je znatno veći. Stoga, osobama koje čak i u ekstremnim temperaturama vole šetati po gradu ili pijaci, preporučujem da to izbjegavaju zbog rizika od iznenadnog srčanog udara.

Također treba imati na umu da je naglo ulaziti ili skakati u vodu, bilo na moru, uz rijeku ili jezero, vrlo opasno čak i za najzdravije osobe. Nagla promjena temperature tijela može uzrokovati naglo sužavanje krvnih sudova, što može dovesti do prekida cirkulacije i infarkta", ističe dr. Sokolović.

AA : Šekib Sokolović

Također, savjetuje izbjegavanje konzumacije alkohola i pušenja, što dodatno povećava rizik od srčanih problema.

Kada je riječ o kardiovaskularnim bolesnicima, dr. Šekib Sokolović ističe da posebno trebaju biti oprezni oni koji boluju od koronarne bolesti, angine pektoris, ili su pretrpjeli infarkt miokarda, kao i osobe s općenito oslabljenim srcem.

"Kada temperatura zraka prelazi 32°C, čak i najzdraviji ljudi su izloženi riziku, a za srčane bolesnike taj rizik je još veći. U takvim uvjetima postoji povećana opasnost od zgrušavanja krvi, pa je korisno preventivno uzimati aspirin. To bi trebali prakticirati čak i najzdraviji ", naglašava Sokolović za portal Radiosarajevo.ba.

Dr. Šekib Sokolović savjetuje svima da, ako su u mogućnosti, izbjegavaju izlazak vani tokom dana, posebno u periodu od 11 do 17 sati, te da obaveze obavljaju u ranim jutarnjim i poslijepodnevnim satima.

"Rad na otvorenom bi trebalo zabraniti, pogotovo u ovim ekstremnim vrućinama. Često vidimo radnike na građevini kako izvode teške poslove po vrelini, što su 'idealni' uvjeti za srčane i moždane udare. Tokom visokih temperatura dolazi do pada krvnog pritiska, što uzrokuje ubrzan rad srca u pokušaju da se organizam rashladi", upozorava kardiolog.

Njemački doktori savjetuju: 'Evo koje lijekove trebate nositi sa sobom kada idete na odmor'

Sokolović ističe da su u ovakvim vremenskim uvjetima česti slučajevi infarkta srca i moždanih udara.

"Primjer je nedavni obred hadža u Saudijskoj Arabiji, gdje je bilo mnogo smrtnih slučajeva. To je najbolji pokazatelj kako ekstremne temperature utječu na zdravlje srca. Osim preporuke da se izbjegava izlazak vani, preporučujem laganiju ishranu baziranu na voću i povrću, te manje obroke. Važno je da se stomak ne opterećuje jer to dodatno opterećuje srce. Također preporučujem češće tuširanje mlakom vodom", zaključuje Sokolović.

Doktor Sokolović također upozorava da je svaka vlažnost zraka iznad 50 posto opasna, pogotovo u kombinaciji s visokim temperaturama.

AA : Šekib Sokolović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak