Najopasnije zemlje za srce ovog ljeta: Kardiologinja upozorava - 'Ovdje ne idite ni slučajno'

0
Radiosarajevo.ba
Najopasnije zemlje za srce ovog ljeta: Kardiologinja upozorava - 'Ovdje ne idite ni slučajno'
Foto: Booking.com / Hurgada

Kada planiramo odmor u inostranstvu, često zaboravljamo da u nekim zemljama može da bude nepodnošljivo vruće. To, ipak, ne samo da otežava odmor, već prije svega negativno utječe na naše zdravlje.

Koje zemlje je bolje izbjegavati na odmoru? Na ovo pitanje odgovorila je doktorica Kataržina Čarnecka iz American Heart of Poland.

Odmor u toploj zemlji je svakako dobra ideja. Međutim, postoji jedno "ali". U nekim zemljama je veoma vruće u ljetnjim mjesecima, jer temperatura dostiže i do 40 stepeni Celzijusa. U takvim uslovima je teško bilo šta posjetiti. Štaviše, efekti toplotnih talasa mogu da budu katastrofalni po zdravlje. Dehidracija je jedna od najčešćih posljedica, koja može da dovede do toplotne iscrpljenosti i, posljedično, moždanog udara.

Radnici ViK-a i danas na terenu: U ovim ulicama može doći do prekida u vodosnabdijevanju

Radnici ViK-a i danas na terenu: U ovim ulicama može doći do prekida u vodosnabdijevanju

Ljekari upozoravaju da ovog ljeta ne putujete u previše tople zemlje. Ipak, ako ste odmor dugo planirali, ohrabruju vas da budete maksimalno oprezni. To znači da pijete puno vode, nosite šešir ili kačket, koristite kreme sa SPF 50, nosite prozračnu odeću sa dugim rukavima i jedite lako svarljivu hranu.

Ko je u najvećem riziku?

Svako od nas se osjeća gore u vrelim danima, ali najgore se nose ljudi sa hroničnim oboljenjima, uključujući kardiovaskularne. Iz tog razloga, posebnu pažnju treba da obrate na temperaturu u zemlji koju su odabrali kao destinaciju za odmor.

"Preporučujem oprez osobama sa kardiovaskularnim problemima koji planiraju putovanja na ljetovanje u zemlje sa ekstremnim klimatskim uslovima, a savjetujem da na takva putovanja ne idu pacijenti sa srčanom insuficijencijom", kaže doktorica.

Posjetili smo Tučepe: Evo koliko koštaju sladoled, kafa i pivo

Posjetili smo Tučepe: Evo koliko koštaju sladoled, kafa i pivo

Koje zemlje je najbolje izbjegavati?

Toplotni talasi sigurno neće imati blagotvoran utjecaj ne samo na naše fizičko zdravlje, već i na naše mentalno zdravlje. Među zemljama koje treba izbjegavati tokom ljeta, kardiologinja spominje Egipat, Tunis i Saudijsku Arabiju. Dobro je razmisliti i o putovanju u Italiju ili Grčku, gdje se trenutno bilježe izuzetno visoke temperature.

Koje zemlje su najbolje za odmor?

Bolje birajte zemlje u kojima je ljeti niža temperatura, preporučuje kardiologinja Kataržina Čarnecka, prenosi Mondo.

"Gledajte mjesta sa blažom klimom. Idealne destinacije su zemlje sa umerenim temperaturama i blagim vremenskim uslovima. Na primjer, neki regioni sjeverne Evrope, kao što su Norveška i Švedska. One nude prelijepe pejzaže i relativno hladnu klimu. Niže temperature doprinose boljem fizičkom i mentalnom odmoru. Ne morate da tražite sklonište u klimatizovanim sobama. Osim Norveške, Švedske, Danske, Finske i Islanda, preporučuju se i druge zemlje, među kojima su Slovenija, Švicarska, Estonija i Latvija", kaže doktorica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije