Prof. dr. Enita Nakaš: Tačno je. Napuštam UNSA. Razlozi? Ima ih više, ali jedan je ključan

16
L. Ramljak
Prof. dr. Enita Nakaš: Tačno je. Napuštam UNSA. Razlozi? Ima ih više, ali jedan je ključan

Prof. dr. Enita Nakaš, specijalistica ortodoncije, napušta Univerzitet u Sarajevu (UNSA) gdje je bila prorektorica za međunarodnu saradnju te profesorica na Stomatološkom fakultetu, potvrdila je za portal Radiosarajevo.ba.

Ova vrsna stručnjakinja u svojoj oblasti te iznimna profesorica za naš je portal govorila o razlozima svoje odluke - a brojni su - te o tome kako odgovara na pitanje "zašto ne ostaneš da se boriš?", ali i kamo dalje.

"Biti članom akademske zajednice, to je iznimno kompleksno zanimanje i zvanje. Nažalost, kod nas ovdje, nije prepoznata čak ni društvena odgovornost koju ona ima... da budemo jasni, ovo stanje traje dugo, već 20 godina, tako da... nije jedan specifičan razlog motiv moje odluke, već njih više, ali ako bih morala izabrati jedan bilo bi to oduzimanje akademskih sloboda", otvoreno govori naša sagovornica. 

Zelenski se sastao s američkim ministrom odbrane: 'Hvala vam, ovo je ključ za uspjeh'

Na primjer, nastavlja ona, imamo stalne, male izmjene resornog zakona: "Vi, kao član akademske zajednice, prihvatite da radite i educirate po jednim uslovima, a oni se uskoro promijene. Kad god dođe nova vlast, tako dođu i nove izmjene zakona, neka čudnovata pravila koja navode izvrnost, a nje nema. Imamo dobar okvirni zakon o visokom obrazovanju, ali nikako da se lokalni zakoni prilagode njemu."

Ponovno ističe kako je gubitak akademskih sloboda najveći poriv koji ju je ponukao na ovakav potez.

"Osnovno pravo akademske zajednice trebalo bi biti propitivanje mišljenja i pravo na drugo i drugačije mišljenje. Akademska zajednica bi to trebala da njeguje i cijeni, no... to izostaje. Vidite, jako je puno toga na čemu treba da radimo, pa mi smo ti koji imamo veliku odgovornost prema mladim ljudima koji dolaze u naše institucije, a gubimo energiju na inspekcije, na zakone i propise. 

Rifat Škrijelj upozorava: Organi i tijela UNSA su pod pritiskom politike. Septembar neće biti udoban

Tu moramo spomenuti i činjenicu da smo imali samo dva kandidata za rektora UNSA. Tako ne može. Tako ne bi smjelo biti, a neko se mora zapitati kako smo došli do toga", analizira prof. dr. Nakaš u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Također, naglašava prof. dr. Nakaš, pravimo zakone koji ne dozvoljavaju prohodnost kadra. 

"Sve se radi, provode se represivne mjere, kako bi se obrazovanje predalo u privatne ruke", stava je ona, pa ističe: "Kadar mora biti prohodan. Nije prirodno da sjedite na jednoj poziciji decenijama. Akademskoj zajednici treba 'nova krv', druga perspektiva, a mi zapravo sad nemamo puno kadra, ni na jednom nivou više, kvalitetni ljudi odlaze. Potpuno je nevjerovatno da članovi skupštine sjede i raspravljaju o finansijama Univerziteta?! Gledaju nas kao profitabilnu instituciju, a mišljenja sam da bismo mi trebali odgovarati za brojeve upisanih studenata, diplomanata i gdje su nam oni na tržištu rada, na broj doktoranata, istraživača..."

Na odluku prof. dr. Nakaš reagirali su brojni na društvenim mrežama, posebno njene kolege, koji njen odlazak vide kao klimaks problema s kojima se UNSA suočava dugi niz godina. Bilo je i onih koji smatraju da je "trebala ostati da se bori". Našu sagovornicu pitamo i o tome.

Tarik Zaimović: 'Nastavit ćemo da budemo centar izvrsnosti svih javnih i privatnih univerziteta'

"Pokušala sam da se borim, zaista, na mnogim nivoima. Žao mi je, ali možda moj izlazak otvori put ka nečem boljem. Sve ovo podsjeća malo na razvod bračnih partnera. Prvo ste u ljubavi, u toj nekoj 'honeymoon' fazi, ali onda dođu i babe i žabe i dede i tetke i rođaci sa svojim mišljenjima, i onda više ne može. 

Jednostavno, na više nivoa se moramo pozabaviti pitanjem kako oživjeti akademske slobode, kako animirati ljude... ima UNSA fantastičan kadar, vrhunske stručnjake i stručnjakinje, samo se moraju 'probuditi' i preuzeti društvene promjene."

Kamo (i kako dalje), pitamo prof. dr. Nakaš:

"(uzdah)... Vidjet ćemo. Ono što mogu reći jeste da obrazovanje nikad neću ostaviti i to će mi biti prioritet. Ljepota koju pruža rad s mladim ljudima nešto je što ispunjava, tako da ću svakako gledati da nastavim ono što sam stvarala posljednje 22 godine."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak