Osnaživanje žena u BiH: Pokrenut projekat 'Ženski karavan za pravdu i pomirenje'

1
Radiosarajevo.ba

Projekat "Ženski karavan za pravdu i pomirenje" Fondacije "Lara" iz Bijeljine predstavlja važan korak ka povećanju vidljivosti i aktivnog uključivanja žena u procese tranzicione pravde, suočavanja s prošlošću i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini.

Pokretanje ovog projekta proizlazi iz nedovoljne vidljivosti ženskog doprinosa u ovim ključnim procesima, težnje za promoviranjem rodno osviještenog pristupa pomirenju i podrške mirovnim aktivisticama.

Projekat je započeo u decembru prošle godine i planiran je da traje do jula 2025. godine. Cilj projekata je ne samo povećanje vidljivosti ženskog doprinosa, već i podrška bosanskohercegovačkim mirovnim aktivisticama.

SDA komentirala izjavu Varhelyja: Europski komesar laže i širi velikosrpsku propagandu

Kroz različite aktivnosti, uključujući komunikaciju s relevantnim institucijama i organizacijama, afirmaciju krivične pravde i procesuiranje ratnih zločina, te organizaciju mirovnog kampa za mlade žene i aktivistkinje, projekat ima za cilj osnaživanje žena u procesima pomirenja i pravde.

"Drugi važan pravac djelovanja kroz brojne projekatne aktivnosti je afirmacija krivične pravde
i procesuiranje ratnih zločina kao važnog aspekta pomirenja u BiH. Zajednički imenitelj svih
projekatnih aktivnosti je rodno odgovorni dijalog s feminističkim pristupom pomirenju. Ovaj
inkluzivni projekat realizovaće se u oba bh. entiteta i uključitati regionalnu saradnju sa
aktivistkinjama iz Crne Gore, Srbije i Kosova", rekla je na press konferenciji povodom
predstavljanja projekata Dragana Petrić iz Fondacije "Lara".

Foto: Fondacija "Lara": projekat "Ženski karavan za pravdu i pomirenje"

Emira Hodžić iz Suda BiH istakla je važnost otvaranja pregovora Evropske unije s Bosnom i Hercegovinom u kontekstu pravosuđa, kao jedne od obaveza koju zemlja treba ispuniti. U tom smislu, Bosna i Hercegovina treba se pozabaviti otvorenim pitanjima koja se tiču suđenja za ratne zločine, nestalih osoba, obeštećenja ratnih žrtava torture, seksualnog nasilja i tranzicione pravde.

Dragana Petrić iz Fondacije "Lara" istakla je važnost rodno osviještenog dijaloga s feminističkim pristupom pomirenju kao zajednički imenitelj svih projekatnih aktivnosti. Ovaj inkluzivni pristup odražava se i kroz organizaciju mirovnog kampa za mlade žene i aktivistkinje, kao i kroz podršku svjedocima putem Odjeljenja za podršku svjedocima pri Sudu BiH.

Aktivisti uputili apel ispred Vlade FBiH, evo šta traže

projekat "Ženski karavan za pravdu i pomirenje" predstavlja značajan korak ka osnaživanju žena u Bosni i Hercegovini i regionu, te promoviranju rodno osviještenog pristupa pomirenju i tranzicionoj pravdi. Ovo je još jedan pozitivan korak ka izgradnji inkluzivnog i pravednog društva, gdje se glas i doprinos žena cijene i poštuju.

"Ženski karavan za pravdu i pomirenje" Fondacije "Lara" realizuje se uz pomoć projekata
podrške EU izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu, koji finansira Evropska unija a
sprovodi Razvojni program Ujedninjenih nacija (UNDP).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak