Mirni protesti u Sarajevu za spas Nacionalne biblioteke: 'Gospodo ministri, NUB BiH je vaša sramota'

1
Radiosarajevo.ba

Uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) i građanke i građani Sarajeva izašli su danas, 15. augusta u mirnu protestnu šetnju kako bi još jednom ukazali na položaj u kojem se nalazi NUB BiH.

Njihova šetnja započela je u Kampusu UNSA, nakon čega su se uputili prema zgradama Vlade Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajevo, te će završiti ispred Vijeća ministara BiH, simobilično u 11:55 sati.

Okupljeni sa sobom nose transparente na kojima piše: "Gašenjm NUB-a gasite BiH", "Svim nivoima vlasti BiH spasite NUB BiH", "Kultura protiv nekulture", "NUB je naš NOB", "Odgovorni: Bošnjak, Duraković, Mesihović, UK, Vlaisavljević", "Vratite nam Vijećnicu", "Gospodo ministri, NUB je vaša sramota"...

Dva udesa na kratkoj dionici u centru Sarajeva: Stvorile se velike gužve

"NUBBiH, institucija koja je osnovana 31. oktobra 1945. godine i koja je preživjela ratne strahote, danas se suočava s opasnošću gašenja zbog neadekvatnog finansiranja i nebrige nadležnih organa, što je nedopustivo za instituciju koja je temelj kulturnog i obrazovnog identiteta naše zemlje", navode uposlenici NUB BiH.

Kako dodaju, NUBBiH je temeljni stub obrazovnog i kulturnog razvoja Bosne i Hercegovine.

NUB BiH te treba: Dođi u četvrtak na mirnu protestnu šetnju za spas naše Nacionalne biblioteke

"Ova institucija osigurava pristup neprocjenjivim resursima za istraživače, studente i širu javnost, te igra ključnu ulogu u očuvanju i promociji našeg jezičkog i kulturnog nasljeđa. Ona predstavlja javnu i kulturnu instituciju i ima ključnu ulogu u očuvanju  identiteta Bosne i Hercegovine. Kroz svoje dragocjene arhive, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine čuva temelje nacionalne prošlosti, pružajući ključne uvide u razumijevanje i cijenjenje vlastite historije.

Njeno gašenje bi značilo ne samo gubitak vrijednih bibliotečkih i arhivskih fondova, već i slabljenje akademske i kulturne zajednice koja se oslanja na ove resurse za razvoj i inovacije. Njeno propadanje ne bi samo osiromašilo našu intelektualnu baštinu, već bi ozbiljno ugrozilo temelje naše državnosti.

Bez stabilnog i trajnog rješenja za finansiranje i upravljanje, riskiramo dugoročne posljedice po obrazovni i kulturni sektor naše zemlje", objasnili su.

Ukoliko vlasti ne pronađu trajno rješenje, NUB BiH će trajno zatvoriti svoja vrata 25. augusta, na simboličan datum, dan kad su 1992. godine gorjele knjige, dan kad je zapaljena Biblioteka u zgradi Vijećnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak