Kako je BiH na naoružanje u 2018. godini potrošila oko 375 miliona KM?

E. Halimić

Prema podacima Međunarodnog instituta za mirovne studije u Stockholmu (SIPRI), Bosna i Hercegovina spada u red država koje su drastično povećale svoju potrošnju na vojsku i naoružanje.

Naime, kako se navodi u najnovijem istraživanju, BiH je u prošloj godini na vojsku i naoružanje potrošila 221 milion dolara ili oko 375 miliona KM, što predstavlja povećanje potrošnje od čak 26 posto u odnosu na 2017. godinu!

Ipak, ostaje nejasno kako je to uopće moguće, jer budžet Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH za 2017. godinu iznosio je 285,6 miliona KM, navodi se na zvaničnoj stranici Ministarstva.

Također, prema usvojenom budžetu za 2018. godinu, budžet Ministarstva odbrane BiH iznosio je 283,8 miliona maraka.

Radiosarajevo.ba: Oružane snage BiH

Inače, Međunarodni institut za mirovne studije u Stockholmu procijenio je da je u 2018. godini na vojsku u svijetu potrošeno 1,8 biliona dolara, što je porast od 2,6 posto u odnosu na 2017.

Sjedinjene Države na čelu su kolone i troše na vojsku 649 milijardi dolara, što je porast od četiri posto u usporedbi s prethodnim razdobljem. To je 36 posto od ukupne svjetske potrošnje, dodaju iz SIPRI-a.

Kina je na drugom mjestu i na vojsku troši oko 250 milijardi dolara, što je 14 posto ukupne svjetske potrošnje.

Na trećem je mjestu Saudijska Arabija koja troši 67,6 milijardi dolara, uprkos rezanju troškova za gotovo šest posto, a prate ju u stopu Indija i Francuska, poručili su sa Instituta.

Rusija je pala na šesto mjesto, s potrošnjom od oko 61,4 milijardi dolara. Ovo je prvi put da Rusija nije među prvih pet potrošača od 2006. godine.

Brojke uključuju troškove plaća, misija i operacija, kupovine oružja i opreme, kao i istraživanja i razvoja, objasnili su sa Instituta.

Za mišljenje smo pitali direktora Centra za sigurnosne studije Denisa Hadžovića, koji je za portal Radiosarajevo.ba kazao da se naprosto radi o pogrešnom podatku kojim raspolaže pomenuti Institut.

Foto: css.ba: Denis Hadžović

“To ujedno pokazuje koliko je BiH važna zemlja za međunarodne svjetske odnose, ali i brigu domaćih političara o ugledu zemlje. Ipak i ovaj pogrešan podatak može se odnositi na troškove koji se dovode u vezi i s policijskim sistemom u BiH. Dakle iznos ili povećanje potrošnje može se odnositi i ukupne troškove Oružanih snaga BiH ali i policijskih struktura u našoj državi. No, podatak koji navodi Međunarodni institut za mirovne studije u Stockholmu trebao bi se odnositi samo na vojnu potrošnju odnosno odbrambenih snaga, koja je na nivou od oko 145 miliona eura”, pojasnio je Hadžović.

Dodao je da sredstva koja se u BiH izdvajaju na Oružane snage nisu dovoljna, te da nažalost ne postoji politička volja da se u ovom segmentu poboljša stanje.

“Još 2016. godine postignut je dogovor kojim je predviđena modernizacija Oružanih snaga BiH. Predviđeno je da u narednih deset godina budu povećana izdvajanja za vojsku, međutim svjedoci smo da se o tome uopće ne priča niti se donose bilo kakve političke odluke po tom pitanju”, istakao je Hadžović.

Prema njegovim riječima, BiH još uvijek gubi dosta vremena i prostora, a zbog pitanja aktivacije MAP-a za članstvo u NATO savezu i donošenja prvog Godišnjeg nacionalnog plana.

“U tom kontekstu se nažalost uporno zanemaruje finansijski aspekt koji je u priči priključenju naše države NATO savezu daleko bitniji. Na svu sreću ipak čujemo od političara da će se pokušati postići dogovor po ovom pitanju, kao i po pitanju formiranja vlasti. U tome svakako vidim prostor da se aktivno krene u realizaciju dogovorene modernizacije OS BiH”, naglasio je Hadžović.

Foto: MUP RS

Ukoliko je vjerovati Međunarodnom institutu za mirovne studije u Stockholmu i prihvatiti podatak da je BiH prošle godine potrošila 375 miliona KM na potrebe vojske i naoružanja, a uzmemo li u obzir stav Hadžovića da je u ovoj iznos ubrojana i potrošnja policijskih snaga, onda dođemo do podatka da su policijske strukture u BiH u toku prošle godine potrošile čak 90 miliona KM. To se, dodajmo i to, uklapa u prošlogodišnju priču o nabavci novog oružja između ostalog i za potrebe MUP-a RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak