Važni savjeti za ljetovanje: U ovim zemljama građani BiH imaju pravo na besplatno liječenje

5
N. Ć.
Važni savjeti za ljetovanje: U ovim zemljama građani BiH imaju pravo na besplatno liječenje

Kalendarski je stiglo ljeto, a sezona godišnjih odmora u Bosni i Hercegovini i regionu odavno je počela. Građani su uvijek na oprezu kada je riječ o pripremama za put, kako zbog prikupljanja potrebne dokumentacije tako i zbog stvari koje mogu prenijeti preko granice.

Ali, šta je sa zdravstvenim osiguranjem i da li ste znali da, u zavisnosti gdje putujete, Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) pokriva sve troškove ukoliko vam je potrebno hitno medicinsko zbrinjavanje?

U slučaju nužde, ili da niste u potpunosti sigurni kako ostvariti to pravo, ekipa portala Radiosarajevo.ba istražila je šta to građani moraju učiniti kada je u pitanju njihovo zdravstveno osiguranje prije polaska na put.

Frenkie za Radiosarajevo.ba: "Vjera me učinila boljim čovjekom, ali i boljim reperom"

Na naš upit, iz Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo, kazali su da građani sve zahtjeve za putno osiguranje mogu podnijeti u navedenom zavodu, te kako ostvariti ta prava u slučaju putovanja u inostranstvo. 

Pravo na putno osiguranje

"Pravilnikom o uslovima, načinu i postupku ostvarivanja zdravstvene zaštite za vrijeme boravka u inostranstvu (''Službene novine Federacije BiH'', br. 31/02), regulisani su uslovi, način i postupak ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu osiguranika u inostranstvu.

Samo u BiH: Zdravstvenu knjižicu prvi put dobio u 99. godini

Zahtjeve za izdavanje obrasca za putno osiguranje, osiguranici mogu podnijeti u Poslovnicama ZZOKS.

Uz zahtjev koji se uzima u Poslovnicama ZZO KS potrebno je priložiti potvrdu o ocjeni zdravstvenog stanja iz medicinske ustanove gdje se vodi zdravstveni karton, te dopunsku medicinsku dokumentaciju (samo u slučaju hroničnih oboljenja).

Foto: Pexels: Odlazak u inostranstvo

Pravo na putno osiguranje moguće je ostvariti do 30 dana u kalendarskoj godini", naveli su iz zavoda za portal Radiosarajevo.ba.

Zemlje u kojima važi zdravstveno osiguranje

Zemlje sa kojima Zavod zdravstvenog osiguranja Kanton Sarajevo ima sporazum su: Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Slovenija, Njemačka, Austrija, Turska, Italija, Makedonija, Holandija, Belgija, Mađarska, Luksemburg i Češka Republika.

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Plaže u Albaniji

Korištenje zdravstvenog osiguranja za vrijeme boravka u inostranstvu se može realizovati uz potvrde predviđene za tu namjenu, a u skladu sa potpisanim konvencijama.

Foto: Pexels: Zdravstveno osiguranje 

Zdravstvena legitimacija se koristi na području kantona u kojem je osiguranik prijavljen kod nadležnog zavoda za zdravstveno osiguranje i istu nije moguće koristiti u inostranstvu.

Pitanje u vezi potpisivanja sporazuma o zdravstvenom osiguranju bi trebalo uputiti prema Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH s obzirom na to da je pregovaranje i potpisivanje kovencija u njihovoj nadležnosti", kazali su iz zavoda. 

Osigurani senzori za mjerenje šećera u krvi za sve oboljele od dijabetesa tipa 1 u Kantonu Sarajevo

Kako ostvariti pravo na refundaciju

"Osiguranici uz izdati obrazac ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje bez plaćanja troškova.

Ukoliko se ipak desi da osiguranik plati troškove, a prethodno je izdat obrazac, ostvaruje pravo na refundaciju punih troškova pod uslovom da se radilo o hitnom medicinskom zbirnjavanju", zaključuju iz zavoda. 

Da li je neko zdravstveno osiguran ili ne, dokazuje se izdatom zdravstvenom legitimacijom nadležnog kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja. Zdravstvena legitimacija mora biti ovjerena u kantonalnom zavodu za svaki mjesec u kojem se koristi zdravstvena zaštita.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak