Inspekcija na terenu: Kazne za zagađivače zraka od 500 do 5.000 KM

S. H.

Svake godine, naročito zimi, građani Sarajeva ali i drugih gradova u BiH suočavaju se sa opasnim problemom zagađenja zraka. Ni ove godine situacija se nije nimalo popravila. Osim klimatskih i geografskih uslova na koja je teško utjecati, problem su i neplanska gradnja, kućna ložišta i veliki broj zagađivača zraka.

Mitovi i činjenice o zagađenju zraka

Šta je zagađenje zraka i kako riješiti ovaj problem pročitajte i pogledajte u infografici

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo proglasilo je 6. decembra epizodu „Pripravnost“ za kompletno područje Kantona Sarajevo, jer su ispunjena sva tri uvjeta predviđena pomenutim Planom.  Epizoda je potom 7. decembra prerasla u "Upozorenje" kada se glavni grad BiH doslovno gušio u smogu, a ukinuta je 9. decembra nakon čega je na snazi ostala epizoda "Pripravnost".

Donesene su i brojne mjere, kao što su "osiguravanje protoka motornih vozila bez dužeg zadržavanja na glavnim gradskim raskrsnicama", "zabrana izvođenja grubih građevinskih radova na otvorenom i zatvorenom prostoru", "zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila, čija najveća dozvoljena masa prelazi 3,5 tone na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu na potezu od Baščaršije do Nedžarića"...

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Pogled na zagađeno Sarajevo

Sve to, sudeći po prvim reakcijama građana, ostavljenim na Facebook stranici Vlade, nije dovoljno kako bi se smanjilo zagađanje. 

Građani su bili ljuti, te su poručili: Šaljite inspekciju: Ja ću se smrzavati, drugi će ložiti gume i ćumur!

Tim povodom kontaktirali smo Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove, kao i Protivpožarnu inspekciju Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u čijoj je nadležnosti obilazak terena i kažnjavanje zagađivača zraka.

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS kontrolirali su postupanje pravnih i fizičkih lica nakon proglašenja epizode "PRIPRAVNOST" u Kantonu Sarajevo, sa posebnim fokusom na subjekte nadzora koji se nalaze na listi Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, a koji koriste čvrsta goriva i teška lož ulja, naveli su za Radiosarajevo.ba iz KUIP-a KS.

Kako su naveli iz KUIP-a, ukidanjem te epizode prestaju se primjenjivati sve mjere koje su obveznici bili dužni provoditi tokom njenog trajanja, uz napomenu da inspektori KUIP-a u skladu sa ovlaštenjima nastavljaju vršiti inspekcijske nadzore shodno zakonskim propisima u ovoj oblasti.

"Kantonalni inspektori poduzimaju i ostale mjere iz svoje nadležnosti, a koje su predviđene prvom epizodom Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS, odnosno provode kontrole čistoće javnih površina i saobraćajnica u KS, te kontrole gradilišta radi sprečavanja emisije čestica PM 10 u zrak", rekli su nam iz KUIP-a.

Također, naveli su da u postupku službenih nadzora nad provođenjem Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u KS Kantonalna uprava za inspekcije poslove je od septembra ove godine intenzivirala kontrolne aktivnosti, koje se osim u periodu pojačanog zagađenja povode i tokom cijele godine, nad operaterima koji u upotrebi imaju postrojenja za sagorjevanje snage 50 kW i više, a koja  imaju zakonsku obavezu da izvrše monitoring emisija u zrak.

"Do sada nismo imali evidentirane slučajeve negativnih rezultata monitoringa. Rezultati mjeranja dostavljaju se Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, koje vodi registar emisija, i u slučajevima prekoračenja obavještava nadležnu inspekciju radi provođenja nadzora", rekli su nam iz KUIP-a.

Preventivnim kontrolama bilo je obuhvaćeno 55 registrovanih subjekata u KS, koji vrše značajne emisije u zrak, te 12 kotlovnica KJKP “Toplane-Sarajevo”. 

Dimnjak "Toplana"

"Odlukom o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u KS predviđene su novčane sankcije koje iznose od 1.000 do 5.000 KM za pravna lica, od 500 do 1.000 za odgovorno lice u pravnom licu, koliko iznosi kazna i za fizička lica", rekli su iz KUIP-a za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak