Promjene u borbi Vlade KS protiv zagađenja zraka, evo šta je novo

Radiosarajevo.ba
Promjene u borbi Vlade KS protiv zagađenja zraka, evo šta je novo
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Građani Sarajeva jutros u borbi sa zagađenim zrakom

Iz Vlade Kantona Sarajevo su objasnili šta podrazumijeva novi Plan interventnih mjera u slučaju prekomjerenog zagađenja zraka. Između ostalog, izdvojili su da Plan predviđa automatsko proglašavanje i ukidanje epizoda.

Kako je istaknuto, plan je kreiran u skladu iskustva u primjeni da bi bio efektivniji i na međunarodnim isustvima gradova koji imaju slične probleme.

Navedeno je da će se epizoda Pripravnosti uvoditi automatski i to na osnovu stečenih uslova. Epizode Upozorenja i Uzbune će proglašavati Vlada na prijedlog Ministarstva za protorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo, a na osnovu Izvještaja Stručnog tijela. Za to moraju biti ispunjeni uslovi predviđeni Planom.

Iz Vlade Kantona Sarajevo su naglasili da je uvedeno i zoniranje područja Kantona Sarajevo. To su objasnili sljedećim riječima:

"Uvedeno je i zoniranje područja Kantona Sarajevo na pet zona u koje su smještene gradske općine i Ilidža, Ilijaš, Vogošća, Hadžići i područja iznad 700 metara nadmorske visine. Njega je bilo potrebno uvesti, jer sve mjere nisu primjenjive na cjelokupnom području Kantona, niti daju iste efekte smanjenja koncentracija. Također, nije isto stanje kvaliteta zraka na cjelokupnom području Kantona, te time ni potreba za proglašenjem epizoda. I posljednji razlog je što pojedina područja Kantona iznad 700 metara nadmorske visine u zimskom periodu ne utiču na stanje kvaliteta zraka u kotlinama, zbog čega ih je potrebno isključiti iz Plana."

Ukazali su na to da su identifikovani, te jasno dodijeljene obaveze i odgovornosti subjekata zaduženih za primjenu Plana. Kako je saopšteno, oni su dužni dostaviti odgovorne i kontakt osobe za primjenu Plana, te su obavezni izvještavati o mjerama provedenim u pojedinačnim proglašenim epizodama, kako bi se mogla evaluirati efektivnost propisanih mjera u odnosu na nivo implementacije.

Kao novitet su izdvojili sljedeće:

"Po prvi put su općine i općinske inspekcije prepoznate kao subjekti primjene Plana koje imaju svoja direktna zaduženja."

Iz Vlade Kantona Sarajevo tvrde da su revidirane ranije mjere u cilju efektivnije provedbe i većeg učinka dodavši:

"U skladu s tim, mjere koje su se odnosile na ograničenja emisije iz postrojenja koja koriste plin su ukinute. U isto vrijeme, mjere koje su se odnosile na ograničenja saobraćaja za pojedine vrste vozila su izmijenjene, i to u smislu da je teritorijalno ograničenje potez Baščaršija – Ilidža proširen na sve gradske općine i Ilidžu, kao i u smislu da se ova mjera više ne odnosi na vozila sa benzinskim motorima, zbog znatno manje emisije prašine, ali se odnosi na dizel vozila EURO1, EURO2 i EURO3, u zavisnosti od proglašene epizode."

Podsjetili su da mjere u epizodi Uzbune predviđaju, kako su naveli, zabranu korištenja čvrstih goriva i teških lož ulja za sve poslovne subjekte koje u svom radu koriste ovaj energent.

Također su poručili da sva lica koja koriste čvrsta goriva, laka i teška ulja neće dostavljati kontakt podatke, ali moraju poštovati odredbe Plana i bit će predmet pojačanog inspekcijskog nadzora.

Uvedena je obaveza pravnim licima, gdje za to postoje tehnički uslovi, da koriste plin kao primarni energent.

Istakli su i sljedeći prijedlog:

"Prijedlog da se granica za PM10 koja je uslov za proglašenje Uzbune smanji sa 300 mikrograma po kubiku na 250 mikrograma po kubiku nije prihvaćen, zbog činjenice da bi se ovim značajno povećao broj dana kada bi trebalo proglasiti nivo Uzbune, a što bi značajnije opteretilo i ograničilo život u Kantonu radi represivnih mjera predviđenih u ovoj epizodi."

Smanjen je i uslov za proglašenje epizoda sa najmanje dvije stanice na jednu, a što će povećati broj dana proglašenim epizodama Upozorenja i Uzbune.

"U ovom Planu nije predviđena frakcija PM2,5 iz razloga što je ona sastavni dio PM10. Tokom zimskog perioda njen se udio gotovo potpuno izjednačava sa PM10. Takođe, još jedan od razloga je što samo jedna stanica na području Kantona vrši mjerenja PM2,5, kao i činjenica da ne postoje granične vrijednosti predviđene kantonalnom zakonskom regulativom. Međutim, preporučeno je da bi vrijednosti PM2,5 trebale biti objavljivane u vidu upozorenja od strane ovlaštene institucije Zavoda za javno zdravstvo u cilju zaštite zdravlja ljudi, a prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije", objasnili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Plan se odnosi na 169 pravnih i fizičkih lica, a koja u tokom obavljanja svoje djelatnosti kroz korištenja precizno identificiranih postrojenja za zagrijavanje prostorija emituju štetne tvari u zrak, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Spisku pravnih i fizičkih lica možete pristupiti klikom na ovaj link.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije