Ministar Filipović o zagađenju zraka: Svi se moraju maksimalno angažovati

Radiosarajevo.ba
Ministar Filipović o zagađenju zraka: Svi se moraju maksimalno angažovati
Foto: Vlada KS / Damir Filipović

Vlada Kantona Sarajevo se ponovo oglasila zbog zagađenja zraka.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je imalo sastanak sa 29 institucija i ustanova koje su, kako je saopšteno, zadužene za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerene zagađenosti.

Ministar Damir Filipović je, kako je navedeno, zatražio maksimalan angažman svih institucija i ustanova jer je to prioritet i opredjeljenje Vlade, koja je Plan donijela na sjednici održanoj krajem oktobra ove godine.

Posebno se očekuje da se dodatno intenzivira i pojača realizacija zacrtanih mjera u slučajevima proglašenja neke od tri moguće epizode zbog pojačane koncentracije zagađenja zraka.

"Očekujemo hitno dostavljanje imena kontakt osoba iz ustanova i institucija koje će biti zadužene za koordinaciju i praćenje provedbe donesenih mjera. Također podsjećamo da je svaka od institucija i ustanova dužna da donese svoje interne planove sa mjerama, svako iz svoje oblasti, a koje je neophodno provoditi u posebnim situacijama zagađenja zraka", naglasio je Filipović.
Sastanak zbog zagađenja zraka - undefined

Foto: Vlada KS: Sastanak zbog zagađenja zraka

Kako je saopšteno, ukazano je na to da su najznačajniji zagađivači saobraćaj, individualna ložišta, te industrijska djelatnost, kao i da mjere koje su donesene trebaju i moraju uticati na smanjeno djelovanje navedenih zagađivača u periodima izražene zagađenosti

Naglašeno je da je preduzeće GRAS najavilo uvođenje još deset plinskih autobusa u saobraćaj koji će i trenutno i dugoročno uticati na smanjenje zagađenosti zraka.

Iskazane su i primjedbe na proces donošenja ovog plana, zbog čega su neke od mjera posebno navedene kao neprovedice, iako su tokom njegove izrade više puta pismeno kontaktirani svi akteri zaduženi za njegovu provedbu, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije