Historijski dan za sarajevski ćevap: Junak svakog roštilja u BiH od danas zakonom zaštićen

25
Radiosarajevo.ba

Kako kažemo, ako dođete u Sarajevo i ne probate ćevape, kao da niste ni bili, odnosno morate se vratiti, kazala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić novinarima najavivši i brendiranje somuna kakav se poslužuje uz ćevape.

Somun, dakle, odlikuje posebna tekstura tijesta i okus po orijentalnom začinu ćurekotu, čije je porijeklo u jugoistočnoj Aziji.

A sve je krenulo u Svečanom salonu Vijećnice u Sarajevu, kada je održana konferencija za medije povodom završene procedure zaštite sarajevskog ćevapa kao autohtonog proizvoda.

Turisti u Hrvatskoj uhvaćeni na djelu, pogledajte što izvode: ‘Kakav su primjer svojoj djeci’

Na konferenciji za medije prisustvovali osim Benjamine Karić, predstavnici USAID-ove misije, direktor Agencije za sigurnost hrane Džemil Hajrić, predstavnici Udruženja ćevabdžija te konsultant Grada Sarajeva Emir Đedović.

Karić je izjavila kako je sarajevski ćevap važan dio turističke ponude glavnog grada.

"Kada govorimo o svemu onome što Sarajevo predstavlja, mnogo toga nam je na pameti. Ponosni smo na historiju, olimpijski duh, ali ono što je uvijek posebno važno je gastronomija i ponuda koja privlači veliki broj turista. Ako ste došli u Sarajevo, a niste probali ćevape, ne možete otići iz grada", rekla je Karić pojasnivši kako je ovaj proces započet prije dvije godine.

Sarajevski ćevap zaštićen kao autohtoni bh. brend: "Želimo s ponosom čuvati ono što je naše"

"Prije dvije godine smo pokrenuli proces zaštite ćevapa. Nastavit ćemo raditi na zaštiti autohtonih domaćih proizvoda. On je sada zaštićen kao brend i kao poseban tradicionalni bh. proizvod. Ono što je važno je da će nakon same zaštite ćevapa kao brenda slijediti zaštita ćevapa u EU. Možemo najaviti da nakon zaštite ćevapa idemo u akciju zaštite sarajevskog somuna", poručila je Karić.

Karić je pozvala sve građane da dođu na trg ispred Baščaršijske džamije, gdje su ćevabdžije pripremile 3.000 ćevapa za degustaciju.

Na Baščaršiji bila je i ekipa portala Radiosarajevo.ba, a šta je sve snimio naš fotoreporter Nedim Grabovica gdje su bili Benjamina Karić i visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt, koji su dijelili ćevape građanima, pogledajte u našoj galeriji:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (25)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak