Dr. Alibašić: Dok moćnici kalkuliraju, u Gazi pate ljudska bića, kao što su patila i u Srebrenici

5
Radiosarajevo.ba

Centar za napredne studije (CNS) iz Sarajeva, Islam and Muslims Initiative (IMI), organizacija posvećena unapređenju dijaloga, razumijevanja i koegzistencije među različitim zajednicama sa sjedištem u Dohi i Al Jazeera Balkans organiziraju seminar Od Balkana do Gaze: kritička analiza genocida, koji će se održati 10. jula 2024. godine, od 17.00 do 19.45 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Na ovom značajnom susretu govorit će Njena Ekselencija Lolwah Rashid Al Khater, državna ministrica za međunarodnu saradnju Katara, Njena Ekselencija Nataša Pirc Musar, predsjednica Republike Slovenije, dr. Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva, David Hearst, glavni urednik portala Midlle East Eye i bivši glavni dopisnik The Guardiana, koji je 90-tih izvještavao sa Balkana, te Refik Hodžić, stručnjak za tranzicijsku pravdu, koji je radio za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu. Kako je portalu Radiosarajevo.ba potvrđeno iz više izvora, na seminar dolazi i Motaz Azaiza, palestinski novinar i fotograf, poznat po svom izvještavanju o ratnoj zoni u Gazi, što je izazvalo ogroman interes javnosti.  

Ovim povodom za Radiosarajevo.ba govori dr. Ahmet Alibašić, direktor Centra za napredne studije.

Sarajevski kardiolog o opasnostima koje donosi vrućina i ko je pod najvećim rizikom za zdravlje

Radiosarajevo.ba: Šta je osnovne ideje i ciljevi seminara kojeg organizirate?

Dr. Alibašić: Koliko god je važno da se sjećamo genocida koji se desio prije 29 godina i pokušavamo postići pravdu za njegove žrtve, još je važnije da damo svoj doprinos zaustavljanju genocidnih djela koja se dešavaju trenutno pred našim očima.

Motaz Azaiza dolazi u Sarajevo

U tom smislu, ovaj događaj je još jedan poziv i ohabrenje drugima da dignu svoj glas ne bi li se ova ljudska agonija okončala. Činimo to svjesni da je javno mnijenje važan akter u svakoj krizi.

Radiosarajevo.ba: U kojoj mjeri se danas prelamaju sudbine Srebrenice i Gaze?

Dr. Alibašić: Sličnosti i razlika je mnogo, a najvažnija je da je mnogo nevinih ljudskih bića stradalo u Srebrenici i da još više nevinih ljudi svakodnevno stradava i pati u Gazi dok moćnici gledaju i kalkulišu. Sve ostalo su detalji.

Radiosarajevo.ba: Na skupu se očekuju renomirani govornici, poput katarske ministrice, predsjednice Slovenije, kakve poruke očekujete da će biti poslane u svijet?

Dr. Alibašić: Mogu samo pretpostaviti da će te poruke biti na liniji onoga što smo dosad čuli od predsjednice, ministrice, gradonačelnice i ostalih učesnika: U Gazi su izvan razumne sumnje počinjena genocidna djela. Davno je bilo vrijeme da ti zločini budu zaustavljeni i svi imamo obavezu da vršimo pritisak da se to desi čim prije.

Foto: CNS: Ahmet Alibašić

Radiosarajevo.ba: Poseban interes je izazvao fotograf Motaz Azaiza, koliko Vas raduje njegov dolazak?

Dr. Alibašić: Da, jako nam je drago da je Motaz smogao snage odlučiti da dođe. Teško proživljava sve što se desilo i dešava njegovoj rodbini i sugrađanima. Neizmjerno smo mu zahvalni zbog tog napora.

Radiosarajevo.ba: Koliko je islamofobija danas izazov današnjeg svijeta i hoće li se seminar dotaknuti i ove, nažalost, sve aktuelnije teme?

Dr. Alibašić: Islamofobija je pozadina svih genocida protiv muslimana kao što su neki drugi rasizmi podloga za druge genocide. Stoga je svaki govor o prevenciji i kažnjavanju genocida neadekvatan ako ne adresira korijene problema, a to je u ovom slučaju mržnja prema muslimanima. Svijet je daleko od poimanja ove pojave koje bi nam omogućilo da se s njom uspješno nosimo pa je tim važnije da je makar djelimično rasvijetlimo i na ovom događaju.   

Foto: CNS: Seminar Od Balkana do Gaze: kritička analiza genocida

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak