Djeca iz EDUS-a u nemilosti sistema: Kraj nakon 10 godina druženja sa mališanima

E. M.

EDUS (Edukacija za sve) program se, nakon deceniju rada, ove godine ne sprovodi se niti u jednoj od javnih ustanova.

Tako više od 200 mališana iz autističnog spektra ove godine nema mogućnost da pohađa ovaj program.

Nadležni u Bosni i Hercegovini nije prepoznala značaj rada EDUS-a, a posljednjih 10 godina EDUS je na spisku imao 200-250 mališana.

Osim iz naše zemlje, i roditelji iz regiona su tražile savjete i radili po uputama, a neki su čak odlučili doseliti u Sarajevo kako bi djeca pohađala ovaj program.

„Udruženje EDUS je od svog osnivanja 2010. funkcionisalo na način da u okviru javnih ustanova primjenjuje naučno zasnovani program rada sa djecom sa poteškoćama u razvoju. Tokom svih ovih godina smo bili ponosni na rezultate koje smo postigli. Veliki broj djece je prošao kroz naš program, mnoga od njih su progovorila, a nemali je broj i djece koja su svoje dalje formalno obrazovanje nastavila bez pomoći asistenata“, rekla je za Radiosarajevo.ba Mirela Selmanović iz EDUS-a.

Facebook: Ilustracija

Ova nevladina organizacija 10 godina je pokušavala doći do svakog djeteta, još u najranijoj dobi, no, nažalost, ove godine neće biti u prilici to uraditi. Uprkos njihovom radu, ali i molbama roditelja, ovaj program se ove školske godine ne realizuje.

„Nažalost, i pored svih rezultata, vlast i sistem još uvijek nije prepoznao važnost naseg kontinuiranog i svakodnevnog rada te od ove školske godine se EDUS program ne sprovodi ni u jednoj od javnih ustanova. Što se tiče reakcija predstavnika vlasti, još uvijek nije prepoznat značaj našeg rada. Roditelji, jedini koji su direktno osjetili sav benefit našeg zalaganja, su zaista kroz sve ove godine pokušavali promijeniti stanje svijesti kako predsstavnika vlasti, tako i javnosti, ali nažalost bez uspjeha“, kazala nam je Selmanović.

Istakla je da će kao nevladina organizacija i dalje nastaviti raditi sa djecom u iznajmljenom prostoru, kroz organizovanje radionica i implementaciju ostalih projektnih aktivnosti.

„To je svakako od pomoći i djeci i roditeljima, ali ni blizu onome što smo postizali tokom prethodnih godina“, zaključila je Mirela Selmanović.

Ova godina je također bila i prva od postojanja u kojoj se, zbog nedostatka potrebnih materijala, nije mogla organizovati ljetna škola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak