Upotrebom IK tehnologija do bolje komunikacije između škole, učenika i roditelja

Radiosarajevo.ba
Obrazovni sistem u našoj zemlji suočen je s vremenom brzih promjena, sve većom upotrebom novih tehnologija u svakodnevnom životu i radu ali i u učenju i podučavanju.

Stoga je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade kao kreator politika obrazovanja  uočilo potrebu i neophodnost da u svojim strategijama napravi most između informaciono-komunikacionih tehnologija i obrazovnih institucija, čiju suštinu čine relacije između učitelja, učenika i roditelja, kaže predstavnica ovog ministarstva Azemina Njuhović. 

Ona će učestvovati na Prvom forumu roditeljstva koji će biti održan u subotu 22. marta.

Tom prilikom predstavit će načine upotrebe IKT-a u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo i u administrativnom ali i nastavnom dijelu rada institucija, sagledano iz ugla kreatora tih politika (e-dnevnik, e-učionice, interaktivna nastava za najmlađe, online upis u srednje škole). Središnji dio rada čine informacije o pokrenutim procesima, kako bi se došlo do vjerodostojne slike o tome u kojoj mjeri i na koji način se koriste IKT (tablet računala, interaktivne table, digitalni sadržaji, interaktivna nastava i sl.).

U svom izlaganju Njuhović će se osvrnuti na ulogu učitelja koji su suočeni s povećanim zalaganjem u korištenju i upotrebi IKT-a, u učionici u radu s učenicima, ali i izvan učionice u komunikaciji s roditeljima. 

"Također će biti riječi o neophodnosti permanentnog stručnog usavršavanja nastavnika ali i roditelja koje će im pomoći da komuniciraju jezikom i stilom svoje djece/učenika, jer metode podučavanja i odgoja koje su oni primjenjivali do prije samo koju godinu ranije nisu više dovoljne.  Znači tehnologije ne utječu samo na učitelje već i na roditelje kao i na njihovu međusobnu komunikaciju i razumijevanje. Zaključni dio bir će posvećen učenicima i njihovom načinu prihvatanja novih tehnologija, te pedagoškom radu i motivaciji."

Iz Ministarstva za obrazovanje vjeruju da škole, učenici ali i roditelji mogu sigurno imati prednosti od upotrebe IKT-a u ranom djetinjstvu kada shvate koliko je ona efikasna ako se zna njome pravilno upravljati, jer ne čini ona samo komunikaciju boljom i bržom, već zasigurno pomaže i u učenju i podučavanju. Svi zajedno moramo naučiti kako živjeti u realnom svijetu koristeći virtuelni.

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak