Evan Alexis Christ: Zaljubljen sam u Sarajevo, privilegija je raditi sa Sarajevskom filharmonijom

1
D. Softić

Evan Alexis Christ, jedan od vodećih dirigenata svoje generacije, predvodit će koncert Sarajevske filharmonije koji je zakazan za petak, 16. februar. 

Ovogodišnji šef dirigent orkestra Sarajevske filharmonije rođen je u Los Angelesu 1970. godine u porodici muzičara. Još kao dječak počeo je svirati obou i klavir, nakon čega je studirao matematiku i kompoziciju na Univerzitetu Harvard. Kasnije je također studirao dirigiranje na muzičkom konzervatoriju u Leipzigu.

Važno je napomenuti i da je on drugi po redu šef dirigent od kada je direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce uveo ovu, svjetsku praksu u rad orkestra.

Desetine hiljada ljudi iz BiH na mevludu u Blagaju: 'Tradicija jedinstva, dobrote i dostojanstva'

Ovo je njegov drugi koncert sa Sarajevskom filharmonijom, a odabrao je sljedeći program:

  • W.A. Mozart: Uvertira operi Otmica iz saraja
  • W.A. Mozart: Koncert za hornu br. 1 u D duru, KV 412/514
  • Z. Kodály: Plesovi Galánte
  • V. Šebalin: Concertino za hornu i orkestar br. 2, op. 14
  • L. van Beethoven: Simfonija br. 2 u D duru, op. 36

Talentovani, obrazovani i uspješni: Ko su solisti koji će nastupiti uz Sarajevsku filharmoniju

Kao solista nastupit će slovenački hornist Boštjan Lipovšek. Iz Sarajevske filharmonije ističu da je horna kao solo instrument rijetko zastupljen na našoj sceni, a samim tim ovaj koncert je jedinstvena prilika koja se ne propušta.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba razgovarala je s dirigentom Christom koji nam je otkrio nekoliko zanimljivih detalja o svojoj karijeri, nadolazećem koncertu i radu s orkestrom Sarajevske filharmonije.

Radiosarajevo.ba: Kako se sporazumijevate s orkestrom, s obzirom na to da ste rođeni u Los Angelesu?

Evan Alexis Christ: Muzičari u orkestru govore engleski, mnogi od njih ga znaju perfektno. Naravno, dobar dio naše komunikacije odvija se na italijanskom, međunarodnom jeziku muzike (piano, presto itd.).

Novogodišnji koncert Sarajevske filharmonije: Direktan prijenos omogućen ispred Narodnog pozorišta

Radiosarajevo.ba: Koje instrumente Vi svirate i kako ste odlučili postati dirigent?

Evan Alexis Christ: Obou i klavir. Moji roditelji su bili članovi orkestra tako da sam još od djetinjstva fasciniran zvukom i energijom simfonijskog orkestra.

Muzičari u orkestru su moji heroji i volim spajati ljude, s 14 godina se probudila želja da jednog dana postanem dirigent.

Radiosarajevo.ba: Publika je oduševljena Novogodišnjim koncertom kojim ste dirigovali, kakvi su Vaši utisci?

Foto: Ustupljena fotografija: Evan Alexis Christ

Evan Alexis Christ: Hvala vam, to je bilo zaista nevjerovatno iskustvo za mene, od energije i virtuoznosti orkestra, publike, euforije u dvorani Narodnog pozorišta do atmosfere u gradu. Bio sam ovdje s porodicom i svi smo se zaljubili u Sarajevo.

Radiosarajevo.ba: Ovo je vaš drugi koncert sa Sarajevskom filharmonijom, kako ste izabrali program?

Evan Alexis Christ: Kada su me zamolili da napravim plan za ovu sezonu, istražio sam historiju orkestra i njegove prethodne programe. Konsultovao sam se i s nekoliko muzičara i saslušao njihove želje. Program naravno treba pružiti sjajnu muziku za publiku, ali isto tako i radost za orkestar. Beethovenova II simfonija bila je na prvom programu koji je orkestar izveo u oktobru 1923. godine, tako da jednostavno mora biti realiziran i u jubilarnoj stogodišnjoj sezoni Sarajevske filharmonije. A, Kodajlovi Plesovi Galante su želja muzičara.

Boštjan i ja godinama radimo zajedno tako da sam zaista oduševljen što ga mogu dočekati kao solistu.

Foto: Ustupljena fotografija: Plakat, koncert Sarajevske filharmonije

Radiosarajevo.ba: Kako izgledaju pripreme za koncert? Možete li nam reći više o tome?

Evan Alexis Christ: Već mjesecima brinemo o mnogim organizacionim detaljima sa nevjerovatnim timom Sarajevske filharmonije iza scene i direktorom Vedranom Tuceom. Iako sam ranije dirigovao većinu repertoara, sedmicama sam provodio vrijeme pripremajući partiture. Svi muzičari pojedinačno kod kuće rade na posebno teškim tehničkim dionicama, a već nekoliko dana se okupljamo na intenzivnim probama, prvo u grupama (ili sekcijama), a zatim svi zajedno.

Radiosarajevo.ba: Šta je specifično za djela koja će se naći na programu?

Evan Alexis Christ: Beethoven je napisao svoju II simfoniju upravo u trenutku kada je shvatio da gubi sluh. U "Heiligenstadt testamentu", pismu koje je napisao svojoj braći, ali ga nikada nije poslao, rekao je da ga samo njegova muzika održava u životu. Ova simfonija je najpozitivnija od svih Beethovenovih simfonija, ostavlja utisak da je pokušavao biti pozitivan kako bi pobijedio depresiju zbog gubitka sluha.

Foto: Sarajevska filharmonija: Boštjan Lipovšek

Zoltan Kodály je proveo dio djetinjstva u malom gradu Galanta u Slovačkoj, samo 50 kilometara istočno od Bratislave i tamo je često slušao romski bend. Kada su ga zamolili da napiše komad za 80. godišnjicu Budimpeštanske filharmonije, uključio je njihove plesne melodije u svoje djelo. Sastoji se od pet dijelova, u verbunkos stilu, to su nevjerovatno raskošne melodije, vrlo izazovne za orkestar i divne za slušanje - one direktno ulaze u vaše srce.

Mozartova uvertira operi Otmica iz saraja temelji se na turskoj muzici koja je tada bila vrsta kulta u Evropi. U ovoj uvertiri vrlo je jedinstvena "buka" perkusija koja simbolizuje turski haremski život. Odabrali smo dva komada za hornu i orkestar, oba pokazuju ogromne tehničke mogućnosti ovog instrumenta. Jedan je iz bečkog klasičnog perioda Beethovena i Mozarta, a drugi je iz vremena Kodalyja.

Radiosarajevo.ba: Na koncertu će nastupiti i hornist Boštjan Lipovšek, kako je došlo do saradnje?

Evan Alexis Christ: Direktor Vedran Tuce ga je predložio i to na moje veliko zadovoljstvo jer smo zapravo prije nekoliko godina zajedno snimili CD svih Mozartovih koncerata za hornu, od kojih ćemo jedan izvesti u petak. A, Šebalinovo djelo je iznenađujuće rijetko izvođeno, čak je Boštjan morao pripremiti nove note jer nisu bile dostupne.

Radiosarajevo.ba: Kakvi su planovi za budućnost, koji su ciljevi sa Sarajevskom filharmonijom?

Evan Alexis Christ: U aprilu imamo sjajan program s IV simfonijom Čajkovskog i Violinskim koncertom br. 1. Šostakoviča. Počevši od početka naredne sezone, imamo nekoliko lijepih iznenađenja. Moj cilj je nastaviti rasti zajedno sa orkestrom i inspirisati našu publiku. Kao muzičari uvijek se moramo truditi da napredujemo, i privilegija je raditi na tome sa članovima orkestra Sarajevske filharmonije.

Radiosarajevo.ba: I za kraj, šta Vam se sviđa u Sarajevu?

Evan Alexis Christ: Sve. Hrana, energija, različite kulture koje žive zajedno, ali posebno otvoreni i znatiželjni ljudi. Njihovo interesovanje za umjetnost i rad drugih.

Koncert Sarajevske filharmonije sa maestrom Christom održat će se u petak, 16. februara s početkom u 20.00 sati u dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo. 

Ulaznice su dostupne putem platforme www.kupikartu.ba kao i na svim njihovim prodajnim mjestima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak