Edin Forto: Ne može biti promjena bez hapšenja, Četvorku neće uspjeti razbiti

8
Radiosarajevo.ba

Centar u Kampusu će nositi ime Zdravka Grebe

Radiosarajevo.ba: Inicijativa Vašeg stranačkog kolege Damira Arnauta u Paralamentu BiH izazvala je buru reakcija. Hoćete li se i Vlada KS baviti promjenama naziva ulica u KS?

FORTO: Podsjetit ću vas da Kanton Sarajevo nema nadležnost za promjenu naziva ulica. Po postojećim zakonskim procedurama, na Skupštinu KS dolaze inicijative sa opština u smislu imenovanja ulica. Tako je i kod najkontraveznije odluke u posljednje vrijeme - da se Osnovna škola "Dobroševići" preimenuje u "Mustafa Busuladžić" - inicijativa došla od lokalne zajednice. Opština je usvojila inicijativu, proslijedila je Skupštini na izjašnjavanje. Skupština može samo reći "da" ili "ne.

Ne može Skupština sama određivati koje će biti ime. To mora biti iz lokalne zajednice. Kanton je samo filter, i to ne Vlada već Skupština KS.

Međutim, učestvovao sam u izradi programa zajedničkih načelnika "Četvorke" na izborima, gdje je dogovor da se uspostavi stranačka, politička komisija na opštinskom nivou. Stranke bi trebale delegirati stručnjake da se odredi lista prihvatljivih naziva za ulice, trgove, ustanove, parkove...

Ova država je kroz historiju imala toliko super ljudi, onih zbog kojih bi svi bili ponosni da škole, ulice i trgovi nose njihova imena, a oko kojih se svi slažemo. Daću vam jedan primjer. Upravo je u proceduri imenovanje Centra za intererdiscipliniranje studije u okviru Kampusa Univerziteta Sarajevo koji će se zvati po profesoru Zdravku Grebi. Niko nije imao ništa protiv. To je osoba o kojoj ne treba puno trošiti riječi. Ali hoću reći da osobe poput Zdravka Grebe, Gorana Čengića, koji je heroj ovog grada, postoji veliki broj imena oko kojih ćemo se svi složiti, i to se može staviti na jedan spisak.

Kada lokalna zajednica želi da imenuje neku ulicu ili preimenuje može sa spiska probrati ono ime koje je svima prihvatljivo. Mislim da će nam ta vrsta dijaloga pomoći da se ne dešavaju više nazivi oko kojih pola stanovništva misli da su prikladni, a pola da su neprikladni. Stvara se polarizacija građana. Mi ne treba da se polariziramo po tom osnovu, treba zajedno da krenemo u prioritetne stvari. Čist zrak, čiste ulice, borba protiv korupcije...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak