Dirigent Robert Homen: Otac bi bio ponosan na ovaj koncert

0
Vesna Andree Zaimović

Novim koncertom Sarajevske filharmonije koji je najavlje za 9. decembar, odat će se pošta maestru Miroslavu Homenu, istaknutom dirigentu koji je preminuo u martu ove godine. 

Hommage a Mo Miroslav Homen, naziv je programske večeri posvećene nekadašnjem direktoru Sarajevske filharmonije, dirigentu koji je ostavio neizbrisiv trag u razvoju muzičkog života Sarajeva sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća. 

Na program je uvrštena Uvertira Hebridi op. 26 Felixa Mendelssohna, nakon čega ćemo čuti Koncert za klavir i orkestar br. 5 (tzv. Carski) kojeg će kao solista izvesti Zlatan Božuta. U drugom dijelu programa uživat ćemo uz Simfoniju br. 1 Johannesa Brahmsa.

Dnevnik Radija Sarajevo | Dizdar: "Slovo Gorčina" – Maku u čast

Za dirigentskim pultom naći će se maestro Robert Homen kojemu je ovo po mnogo čemu poseban koncert, s obzirom da je posvećen uspomeni na njegovog oca

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba:  Robert Homen na probi sa Sarajevskom filharmonijom

U razgovoru za Radiosarajevo.ba Robert Homen ističe da je ovaj koncert prilika ne samo da se oprostimo od Miroslava Homena, već i podsjetimo na njegov značaj.

"Još kao učenik i student muzike, tokom školovanja u Sarajevu, slušao sam koncerte kojima je dirigirao otac. Sjećam se da su se tada izvodila teška simfonijska djela. On je zaista dao doprinos tome da se Filharmonija uzdigne na jedan visok nivo.  Nije koincidencija da sam baš ja za dirigentskim pultom. Dugo već se dogovaram s Filharmonijom, a i orkestar odavno priprema hommage, tako da je sve vodilo ka ovome".

Kada je u pitanju odabir programa, maestro ističe da se prvenstveno išlo na djela koja dugo nisu izvođena u Sarajevu. Ali ima još nešto što ih povezuje: 

"Okosnica programa su germanski autori i jedna priča koja povezuje Beethovena i Brahmsa koji je važio za njegovog "legitimnog" predstavnika. Simfoniju koju ćemo čuti neki kolokvijalno nazivaju "Beethovenova deseta" jer je u njoj Brahms citirao neke motive koji podsjećaju na Beethovena. Zanimlivo da moj otac nikada nije izvodio ovu simfoniju. Nismo išli za tim da izvodima djela koja je on izvodio, već da mu se, kao muzičaru, kroz muziku da počast. A kako je uvijek bio uz mene i podržavao moj dirigentski rad, siguran sam da bi bio ponosan i na ovaj koncert", kaže Robert Homen.

U razgovoru s maestrom, prisjetili smo se velikih momenata u karijeri njegovog oca koja je kroz dugi period bila vezana uz Sarajevsku filharmoniiju i Operu NPS. 

"Najznačajnije su velike vokalno-instrumentalne izvedbe, gdje je on bio autentično svoj, volio ih je postavljati i bila su nešto čemu je težio. U prvom redu, treba izdvojiti Carminu Buranu koja je bila jedna od najvećih predstava i koju Sarajevo pamti i danas. Zatim Verdijev i Mozartov Requiem. Bio je poznat po svojim izvedbama talijanskih romantičara, po Verdiju, Pučiniju. S tim repertoarom je gostovao širom Jugoslavije".

Kao dijete iz muzičke porodice, s obzirom da je i majka djelovala kao muzička pedagoginja, bilo je logično da naš sugovornik bude predodređen za profesionalno bavljenje muzikom. Ali otkriva da nikada s ocem nije zajedno dirigovao već je učio od drugih majstora.

"Nije to ništa čudno, to je obično tako kod djece koja rastu uz roditelje glazbenike. Ali bez obzira na to, otac je itekako zaslužan za moj napredak kroz svoju konstantnu podršku i praćenje mog rada. Za mene je bio jedan od najboljih dirigenata koje sam vidio".   

Robert Homen kao dirigent do sada je u nekoliko navrata dirigovao opernim produkcijama u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Iako se radi o praktično istom orkestru (koji nastupa i kao operni op. aut), ovo je njegov prvi nastup sa Sarajevskom filharmonijom kada je u pitanju simfonijska muzika. 

"Zahvalan sam što imam prvi put priliku da radim sa Sarajevskom filharmonijom, jer sam do sada surađivao samo u kontekstu opere. A pošto ja nisam samo operni dirigent, već i simfonijski, drago mi je da ću ovaj puta raditi u tom kontekstu", otkriva Robert HOmen, dirigent koji će voditi koncert Sarajevske filharmonije u četvrtak 9. decembra. 

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba:  Robert Homen na probi sa Sarajevskom filharmonijom

Koncert se održava u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20 sati uz poštivanje preporučenih epidemioloških mjera. Ulaznicu su dostupne na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo po cijeni od 10, 20 i 30 KM 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak