Sarajevska filharmonija dobila novog direktora

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevska filharmonija dobila novog direktora
Foto: Sarajevska filharmonija / Ministar Samir Avdić i direktor Vedran Tuce

U prostorijama JU Sarajevska filharmonija danas, 19. novembra 2021. godine, održan je prvi radni sastanak ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Samira Avdića i novoizabranog direktora ove ustanove Vedrana Tucea

Na sastanku se razgovaralo o trenutnoj situaciji u kulturi sa posebnim osvrtom na stanje u Sarajevskoj filharmoniji. Ministru su predočeni plan i program za narednu sezonu, kao i pripreme za veliku proslavu 100. rođendana Sarajevske filharmonije.

Ministar Samir Avdić potvrdio je svoje razumijevanje i želju da u punom kapacitetu pomogne razvoj i dalji rad Sarajevske filharmonije. Također su se osvrnuli i na postojeće probleme, te obostrano iskazali spremnost da učine sve kako bi se stanje u kulturi, sa posebnim težištem na ovu branšu, unaprijedilo.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Vedran Tuce je od 2008. godine šef Odsjeka za duvačke instrumente i harmoniku na kojem su se, u tom periodu, ponovo pokrenuli smjerovi Oboa, Homa, Saksofon i Fagot, koje Muzička akademija u Sarajevu nije imala od početka agresije 1992. godine.

U periodu 2008-2012. godine vršio je dužnost koordinatora za Bolonjsku reformu i osiguranje kvaliteta na Muzičkoj akademiji u Sarajevu te kroz rad u raznim komisijama dao svoj doprinos usklađivanju nastavnih i drugih procesa u visokom muzičkom obrazovanju sa najnovijim evropskim i svjetskim dustignućima na tom polju. Pisao je članke o pomenutim temama koji su objavljeni u zbornicima radova u izdanju Univerziteta u Sarajevu.

Radio je u komisiji za izradu pravilnika za drugi ciklus studija, a bio je i član komisije za pripremu pravilnika za treći ciklus studija.

Kao umjetnik nastupao je u mnogim zemljama Evrope (Švedska, Švicarska, Italija, Rumunija, Albanija, Hrvatska, Srbija, Slovenija, Kosovo, Crna Gora, Austrija itd...) i u Sjedinjenim Američkim Državama. U SAD, u dva navrata, nastupa u New Yorku i Washingtonu, te u glasovitom Carnegie Hall-u i Great Mason Lodge.

Suosnivač je i stalni član ansambla za savremenu umjetničku muziku SONEMUS s kojim je na oko sedamdeset koncerata širom Evrope, izveo mnoga djela savremene umjetničke literature, navodi se u saopćenju Sarajevske filharmonije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije